Frankrijk verbiedt oliewinning in overzeese territoria

White House Photo (CC0)

Macron met Trump in Parijs.

Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die oliewinning verbiedt in alle Franse territoria.

De beslissing werd met een grote meerderheid goedgekeurd in de Assemblée. Er zullen geen nieuwe vergunningen meer worden uitgereikt voor de extractie van fossiele brandstoffen en bestaande vergunningen zullen vanaf 2040 niet meer verlengd worden. Op dat moment stopt dus de volledige productie van olie in Frankrijk en de overzeese gebieden.

In de praktijk verandert de beslissing niet bijzonder veel, want Frankrijk produceert amper 1 procent van zijn olieconsumptie zelf - zo’n 815.000 ton per jaar.

Ter vergelijking: die hoeveelheid produceert Saoedi-Arabië in enkele uren. In de praktijk zullen vooral bedrijven getroffen worden die in het Franse overzeese gebied Guyana op zoek zijn naar olie.

Toch is het een belangrijk signaal. De Franse president Macron wil van Frankrijk een leider maken in de strijd tegen de klimaatverandering, en de symbolische stap signaleert de transitie naar een economie op basis van hernieuwbare bronnen. Frankrijk besliste eerder al om tegen 2040 ook de verkoop van diesel- en benzineauto’s te stoppen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift