Frankrijk verplicht supermarkten overschotten weg te geven

Franse supermarkten mogen niet langer voedsel weggooien of vernietigen. Ze worden verplicht om overschotten weg te schenken of als diervoeder te gebruiken.

  • Christian Schnettelker (CC BY 2.0) De maatregel kadert in een bredere campagne van de Franse overheid om de voedselverspilling terug te dringen tegen 2025. Christian Schnettelker (CC BY 2.0)

Het Franse parlement heeft gisteren (donderdag) een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om onverkocht voedsel te vernietigen. Ze moeten de producten voortaan wegschenken aan hulporganisaties of er een ander doel voor vinden, zoals gebruik in diervoeder.

Wie geen contract afsluit met een hulporganisatie riskeert een boete van 75.000 euro.

De wet verbiedt ook dat supermarkten moedwillig producten vernielen zodat ze niet meer gegeten kunnen worden. Politici noemen het “schandalig” dat supermarkten bijvoorbeeld bleekwater over voedsel gieten om consumptie onmogelijk te maken.

Grote winkels worden zelfs verplicht om binnen het jaar een formeel contract af te sluiten met hulporganisaties. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 75.000 euro.

De maatregel kadert in een bredere campagne van de Franse overheid om de voedselverspilling terug te dringen tegen 2025. Er komt ook een voorlichtingscampagne in scholen en bedrijven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift