Frankrijk wil 6000 windturbines

Nieuws

Frankrijk wil 6000 windturbines

Julio Godoy

20 december 2005

Frankrijk moet de komende tien jaar tot 6.000 nieuwe windturbines bouwen. Alleen zo kan het land zijn uitstoot aan broeikasgassen genoeg doen dalen. Dat staat in een rapport van hoge ambtenaren van de Franse ministeries van Economie en Financiën.

Frankrijk moet tegen 2016 zes procent van zijn elektriciteitsbehoefte met windkracht dekken, schrijven de auteurs van het rapport. Daarvoor zijn tegen 2010 nieuwe windturbines nodig met een gezamenlijk vermogen van vier gigawatt. Tegen 2016 moet dat vermogen oplopen tot 12,5 gigawatt. De huidige windturbines in Frankrijk zijn amper goed voor 632 megawatt, of 0,15 procent van de Franse stroombehoefte.

De Franse regering lijkt overtuigd. De aanbevelingen van het rapport zullen waarschijnlijk als basis dienen van het meerjarenproject voor investeringen in energie dat begin 2006 aan het Franse parlement wordt voorgelegd.

Vorige week keurde de regering al de plannen goed van zeven nieuwe windparken die volgend jaar zullen worden gebouwd. En het openbare elektriciteitsbedrijf Electricité de France wil tegen 2010 maar liefst 3,5 miljard euro investeren in windenergie.

Frankrijk zet de achtervolging in van een kopgroep van Europese landen die al eerder fors begonnen te investeren in windenergie. Duitsland heeft nu al windturbines met een totaal vermogen van 18 gigawatt, goed voor zes procent van het totale energieverbruik in het land. Zelfs het kleine Denemarken haalt 3.100 gigawatt en dekt daarmee 22 procent van zijn stroombehoefte. Maar Frankrijk is niet het enige land dat achterop hinkt. België komt maar aan 200 megawatt, ongeveer 0,6 procent van het stroomverbruik. Frankrijk is nog sterker afhankelijk van kernenergie dan België - meer dan 80 procent van de Franse stroom komt uit kerncentrales.

Met zijn lange kustlijn en geprononceerde reliëf heeft het relatief dunbevolkte Frankrijk geen gebrek aan plaatsen die geschikt zijn voor de inplanting van windturbines. Maar veel Fransen op het platteland vinden dat de turbines het uitzicht verpesten. Volgens het Franse milieu- en energieagentschap ADEME is 36 procent van de bevolking tegen de bouw van windturbines in de buurt van waar ze wonen. De tegenstanders kunnen rekenen op de conservatieve pers, die een felle campagne voert tegen windenergie. (PD/ADR)