Frankrijk zet vrouwen op agenda G8-top

Nieuws

Frankrijk zet vrouwen op agenda G8-top

A.D.McKenzie

18 mei 2011

Discussies over onderwerpen die belangrijk zijn voor vrouwen en meisjes zullen een "wezenlijk onderdeel" vormen van de G8-top later deze maand in Deauville. "Frankrijk dringt daarop aan", zegt de Franse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Henri de Raincourt.

Frankrijk zit momenteel de G8 voor, de groep van traditionele economische grootmachten (de VS, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Rusland) plus de Europese Unie. De staatshoofden en regeringsleiders van de G8 komen op 26 en 27 mei samen in het Franse kustplaatsje Deauville.

De landen van de G8 steken de koppen vooral bij elkaar over grote economische vraagstukken, en de situatie in de ontwikkelingslanden staat al jaren op de agenda van de groep. In een tweedaagse vergadering in het Franse parlement, maandag en dinsdag, hebben parlementsleden uit 35 landen de G8-leiders opgeroepen in Deauville ook speciaal oog te hebben voor de rol van vrouwen en meisjes.

Frankrijk vecht voor vrouwenrechten

“We willen de aandacht van de wereld vestigen op twee mensenrechtenaspecten die veel te weinig aandacht krijgen”, staat er in de resolutie die aan het einde van de Mondiale Top van Parlementariërs werd goedgekeurd. “Dat zijn de situatie van vrouwen en adolescente meisjes, en de uitdagingen waarvoor de bevolkingsdynamiek in de wereld ons stelt.”

De Franse ontwikkelingsminister De Raincourt lijkt daar helemaal in mee te gaan. “De rol van vrouwen en meisjes is absoluut centraal voor ontwikkeling. Frankrijk neemt het op voor de rechten van vrouwen en jonge meisjes.”

Volgens de parlementsleden uit Europa, Afrika en Azië leven 600 miljoen vrouwen en meisjes in de ontwikkelingslanden in een kwetsbare situatie. “Ze hebben te maken met vormen van onrecht en ongelijkheid die belangrijke hinderpalen vormen voor hun eigen ontwikkeling en die van de samenleving waarin ze leven.” Als er niet meer wordt geïnvesteerd in meisjes en vrouwen, zal de wereld alleen maar instabieler worden, waarschuwen en parlementsleden.

Samenwerking vervrouwelijken

“We schatten dat er van elke dollar die wordt uitgegeven aan ontwikkeling, minder dan twee cent naar vrouwen gaat”, zegt Danielle Bousquet, vicevoorzitter van het Europees Parlementair Forum over Bevolking en Ontwikkeling. “We willen dat dit verandert”. Volgens de resolutie moeten de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking onderzocht worden en zo aangepast worden dat ze ten goede komen aan de bevolkingsgroepen die ze het meest nodig hebben. Ontwikkelingshulp moet bijvoorbeeld gericht worden op het tegenhouden van de “vervrouwelijking” van de aidsepidemie.

Donorlanden moeten volgens de deelnemers aan de bijeenkomst in het Franse parlement ook meewerken aan oplossingen voor het probleem van de miljoenen meisjes die niet naar school gaan en kwesties als kindhuwelijken en ongewenste zwangerschappen.

Volgens de parlementsleden is meer  aandacht besteden aan vrouwen ook een goede manier om de bevolkingsgroei onder controle te houden. Volgens de VN zal de wereldbevolking tegen 2050 groeien tot 9 miljard. “In mijn land praten we al over gezinsplanning sinds 1969, maar nu wordt het onderwerp cruciaal”, zegt Maria-Goretti Agaleoue Adoua, een volksvertegenwoordiger uit Burkina Faso.

Gebroken beloften

De resolutie is maar één van de talloze eisenbundels die eind deze maand in Deauville op tafel komen. Ook de financiële hulp aan de armste landen staat weer op de agenda. De landen van de G8 liggen onder vuur omdat ze momenteel maar 61 procent uitgeven van het extra geld dat ze bij hun bijeenkomst van 2005 in het Schotse Gleneagles tegen 2010 hadden beloofd aan de landen ten zuiden van de Sahara. Vooral Italië en Duitsland schieten tekort, maar ook Frankrijk komt zijn beloften niet na.