Frans minister waarschuwt voor massale klimaatmigratie

De Franse minister van Leefmilieu Ségolène Royal waarschuwt voor massale migratiegolven met honderden miljoenen mensen als de klimaatverandering niet wordt aangepakt. Ze deed de uitspraken op de VN-Milieuconferentie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

  • Parti Socialiste (CC BY-NC-ND 2.0) Ségolène Royal: Als we niet ingrijpen, zullen er honderden miljoenen klimaatmigranten zijn tegen het einde van deze eeuw.' Parti Socialiste (CC BY-NC-ND 2.0)

‘De gevolgen van de klimaatveranderingen leiden tot conflict, en als we de oorlogen en conflicten analyseren van de voorbije jaren, zien we dat sommige gelinkt zijn met de klimaatverandering, via droogte en voedselschaarste’, zei ze.

‘Die problemen leiden tot massale migratie, ook binnen ontwikkelingslanden. Als we niet ingrijpen, zullen er honderden miljoenen klimaatmigranten zijn tegen het einde van deze eeuw.’

Britse inlichtingendiensten

Royal is niet de eerste die waarschuwt voor toenemende klimaatmigratie. Eind vorig jaar waarschuwde een Brits defensierapport dat de woestijnvorming alleen al 135 miljoen vluchtelingen onze richting uit zou sturen.  Natuurrampen kunnen dat cijfer doen stijgen tot 200 miljoen vluchtelingen.

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs deed de Britse prins Charles een gelijkaardige oproep. Hij wees toen op de rol van het klimaat in het ontstaan van de Syrische burgeroorlog. Die deed op 24 maanden tijd 4 miljoen mensen het land ontvluchten en nog eens 7,6 miljoen mensen in Syrië zelf een ander onderkomen zoeken, samen goed voor bijna de helft van de Syrische bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.