Franse vissers vallen Britse concurrenten aan om schaarsere vis

Nieuws

Franse vissers vallen Britse concurrenten aan om schaarsere vis

12 oktober 2012

Britse vissers werden met stenen bekogeld door Franse concurrenten toen ze aan het vissen waren ten westen van Le Havre. Gevreesd wordt dat de conflicten zullen escaleren naarmate er steeds minder vis te vinden is.

Het incident begon toen een Britse vissersboot die zo’n 25 kilometer ten westen van Le Havre op schelpen viste, geblokkeerd werd door een achttal Franse schepen. Het schip riep de hulp in van zes andere Britse schepen, waarop de Fransen hetzelfde deden en uiteindelijk zo’n veertig Franse schepen opgetrommeld werden.

De Britten, die naar eigen zeggen ook met stenen bekogeld werden, riepen de hulp van de Britse marine in, maar kregen te horen dat een Frans schip hen zou ontzetten. Volgens de Britse vissers liet het Franse schip echter betijen. “We waren een vogel voor de kat”, zegt Kevin Loughran, een van de vissers, in The Guardian. “Er konden doden gevallen zijn.”

Plundering

Volgens de Franse vissers gedragen de Britten zich onverantwoordelijk en willen ze bewust provoceren. “Ze plunderen onze schelpengronden”, zei een Franse visser in een interview met France3. “Wij werken intelligent om de populatie te beschermen. We laten ze in mei eitjes leggen en laten ze dikker worden tijdens de zomer. Maar anderen komen de winsten eerder opstrijken, dat is niet correct.”

Het incident wijst op groeiende spanningen tussen concurrerende vissers in het Kanaal. Die zijn het gevolg van de snel verdwijnende visbestanden en de steeds striktere quota als gevolg daarvan.

De Britse regering voert naar eigen zeggen gesprekken op hoog niveau met Frankrijk om het probleem aan te kaarten. Dat is nodig, want de Britse vissers hebben al laten weten in november terug te keren naar de schelpengronden bij Le Havre.