'G8 moet klimaatfondsen wereldbank verwerpen'

Nieuws

'G8 moet klimaatfondsen wereldbank verwerpen'

05 juli 2008

Klimaat staat hoog op de agenda van de G8-top die op 7 juli van start gaat in Japan. Actievoerders vragen de G8 geen bijdrage te leveren aan de klimaatfondsen van de Wereldbank.

‘Industrielanden moeten steun uittrekken voor veilige en hernieuwbare energie onder de autoriteit van de Verenigde Naties en de klimaatfondsen van de Wereldbank verwerpen’, zegt Karen Orenstein van Friends of the Earth VS. Om die boodschap over te brengen zullen Friends of the Earth International samen met andere organisaties actie voeren tijdens de G8-top.

Bank met twee gezichten

De Wereldbank neemt groene initiatieven. Met het oprichten van klimaatfondsen, de zogenoemde Climate Investment Funds (CIF) wil ze ontwikkelingslanden helpen in de strijd tegen klimaatverandering.
Hypocriet, zo vinden milieuactivisten. Karen Orenstein: ‘Er is een groot wantrouwen tegenover de Wereldbank. De bank heeft een geschiedenis van investeringen in vervuilende industrieën, megadammen, houtkap en industriële plantages. Nieuwe fondsen zullen geld uittrekken voor vervuilers en bedreigen de landrechten van de oorspronkelijke bevolking.’
Een bijdrage aan de klimaatfondsen zou volgens de actievoerders een fout signaal zijn van de G8. ‘Als de regeringen van Bush, Brown en Fukuda op zoek zijn naar internationale goodwill en hun toewijding willen tonen om de klimaatproblemen aan te pakken, dan is de Wereldbank het verkeerde instituut om dat te doen,’ besluit Orenstein.

Historische verantwoordelijkheid

Met haar klimaatfondsen komt de Wereldbank in het vaarwater van de Verenigde Naties. Die zijn aan het onderhandelen over een nieuw wereldwijd klimaatakkoord én de ontwikkeling van klimaatfondsen. Zulke fondsen zouden gevuld worden door westerse landen.
‘De landen van de G8 hebben er de voorbije 250 jaar economisch profijt van gehad fossiele brandstoffen van over heel de wereld te exploiteren’, zegt Joseph Zacune, klimaat- en energiecoördinator van Friends of the Earth International. ‘Nu moeten zij leven naar hun historische en huidige verantwoordelijkheden: hun eigen uitstoot radicaal naar beneden halen en steun verlenen aan de inspanningen van ontwikkelingslanden om zich aan te passen aan de klimaatsveranderingen.’ Dat laatste, voor alle duidelijkheid, via de VN.