Gazanen bang voor afsnijden water en stroom

Nieuws

Gazanen bang voor afsnijden water en stroom

Eva Bartlett

09 december 2011

Als Israël het water, de elektriciteit en de wegen naar Gaza afsluit, zoals het heeft gedreigd, komt Gaza in grote problemen en zullen de riolen overstromen.

“Ze mogen niet op die manier met ons leven spelen”, zegt Maher Najjar, adjunctdirecteur van het Kustgemeente Waterbedrijf. “Het heeft gevolgen voor alles”, zegt ook Ahmed al-Amrain van de Palestijnse Energie en Grondstoffen Autoriteit.

Het Israëlische Elektriciteitsbedrijf levert 60 procent van de benodigde stroom in de Gazastrook. Het wordt betaald uit douaneheffingen, geïnd door Israëlische autoriteiten. Egypte levert 5 procent en de overige 35 procent proberen de Palestijnen zelf op te wekken met de enige elektriciteitscentrale van Gaza, die voor een deel verwoest is door de bombardementen van 2006.

Afsluiten

Op 26 november dreigde de onderminister van Buitenlandse Zaken, Danny Ayalon, de toevoer van stroom en water af te sluiten, evenals de toegang tot de infrastructuur van Gaza, als Hamas en Fatah een eenheidsregering zouden vormen.

“Dit is de echte betekenis van collectieve straf”, zegt Jaber Wishah van het Palestijns Centrum voor Mensenrechten. “Kinderen, vrouwen, ouderen, zieken, studenten, ze worden hier allemaal door bedreigd. Israël is al langer bezig met het afsnijden van stroom en het vernielen van infrastructuur, maar dit is de eerste keer dat ze expliciet gedreigd hebben om alles volledig tegen te houden”, zegt Wishah. “Het is absurd om de bevolking te chanteren om politieke zaken.”

Omdat Israël de Gazastrook blijft bezetten, aldus de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha, is de regering verantwoordelijk voor het welzijn van de bevolking. Die verplichting vloeit voort uit het internationaal recht. Maar Israël beperkt de invoer van benzine en industriële diesel, waardoor de stroom in de hele Gazastrook tussen acht en twaalf uur per dag uitvalt.

Hierdoor zijn families gedwongen om diesel te kopen voor generatoren. Maar, zoals Oxfam in een rapport beschrijft, in 2009 en het begin van 2010 leidde dat tot meer dan honderd doden door koolmonoxidevergiftiging.

Drinkwater

Als de stroom volledig wordt afgesloten, heeft dat ook gevolgen voor het drinkwater, zegt Najjar. Het meeste water is niet drinkbaar vanwege de hoge nitraatconcentratie. “Sinds 2000 willen we waterprojecten al repareren en uitbreiden, maar er zijn nog maar zeven van de honderd projecten gedaan.” Het water om Gaza heen wordt direct naar Israël geleid, zegt Najjar, dus dat is onbereikbaar. Slechts tien procent van de inwoners van Gaza krijgt iedere dag water. De rest slechts om de twee tot vier dagen.

Als de elektriciteit en de infrastructuur wordt afgesloten, wordt dat nog veel erger, alleen al omdat er dan geen chloor meer is om het water te zuiveren, maar vooral omdat de waterzuivering niet kan draaien zonder stroom. Nu wordt al 80 miljoen water dat niet of gedeeltelijk is gereinigd, in zee gepompt, bij gebrek aan stroom en zuiveringsmogelijkheden. Dat leidt tot infecties onder de vluchtelingen in de Gazastrook.

“We moeten het rioolwater van huizen continu naar de waterzuivering kunnen pompen”, zegt Najjar. “Tijdens stroomuitval kan dat met generatoren, maar als er niet regelmatig stroom is, zal het overstromen op straat.”

“Ik denk dat de Israëli’s hun bedreiging menen”, zegt Wishah, “want ze besteden geen enkele aandacht aan het internationale recht, dat zij hebben getekend, dat collectief straffen verbiedt. Ze denken dat ze boven de wet staan.”