Geboorteaangiftes in Liberia kelderen na ebola-epidemie

Door de uitbraak van ebola in Liberia in 2014 zijn tienduizenden kinderen na hun geboorte nooit aangegeven. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor uitbuiting en bestaat de kans dat ze nooit onderwijs kunnen volgen, zegt Unicef.

  • Usaid (CC by-nc 2.0) Usaid (CC by-nc 2.0)

‘Een kind dat bij de geboorte niet wordt aangegeven, bestaat officieel niet’, legt de Liberiaanse Unicef-vertegenwoordiger Sheldon Yett uit. ‘Niet-geregistreerde kinderen lopen een groter risico om in de marginaliteit te belanden. Zonder een vermelding in het bevolkingsregister krijgt een kind geen toegang tot de gezondheidszorg en andere sociale diensten. Het loopt ook het gevaar om slachtoffer te worden van mensenhandel en illegale adoptie.’

Achteruitgang

In de rangschikking van landen met de minste geboorteaangiftes stond Liberia jarenlang op de voorlaatste plaats, net voor Somalië. In juli 2010 lanceerde de Liberiaanse overheid in samenwerking met Unicef en Plan een gedecentraliseerd geboorteaangiftesysteem. Het systeem oogstte al snel succes: in 2013 werden 79.000 kinderen, een kwart van alle geboortes in het West-Afrikaanse land, geregistreerd. Dat is een vooruitgang tegenover de magere 4 procent van alle geboortes in de voorgaande jaren.

Die vooruitgang werd echter teniet gedaan door de uitbraak van ebola in 2014. Veel ziekenhuizen en gezondheidscentra moesten de deuren tijdelijk sluiten waardoor vorig jaar maar 48.000 geboortes werden aangegeven, een daling van 39 procent. In het afgelopen half jaar is het aantal aangiftes nog sterker gedaald: tot nu toe zijn maar 700 geboortes aangegeven.

De buurlanden van Liberia werden ook getroffen door de ebola-epidemie, maar daar kon het negatieve effect op het aantal geboorteaangiftes sterk verminderd worden. Zo heeft de overheid van Sierra Leone onlangs een kwart miljoen kinderen geregistreerd dankzij een vijfdaagse campagne en een intensief poliovaccinatieprogramma.

Inhaalbeweging

Unicef werkt momenteel opnieuw samen met de Liberiaanse overheid om meer dan zeventigduizend baby’s alsnog te registreren. Het VN-agentschap werkt aan een beter registratiesysteem en steunt een overheidscampagne die later dit jaar plaatsvindt. De bedoeling is om uiteindelijk alle kinderen op te sporen die in 2014 en 2015 zijn geboren en niet geregistreerd zijn.

De ebola-epidemie heeft hard toegeslagen in Liberia: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overleden bijna 4.800 mensen aan de dodelijke ziekte, ongeveer één patiënt op twee. Vooral gezondheidswerkers werden door hun contact met besmette personen vaker het slachtoffer van de ziekte.

‘Guinee, Liberia en Sierra Leone hadden in de jaren voor de ebola-epidemie al een zwak gezondheidszorgstelsel’, verklaart WHO-directeur Matshidiso Moeti. ‘Eén jaar na de uitbraak van de ziekte hebben de overlevende gezondheidswerkers dringend meer steun, betere verloning een betere infrastructuur nodig.’ De WHO-directeur vreest dat de dodentol van een nieuwe ebola-epidemie veel hoger zal zijn als er niets wordt gedaan aan de huidige situatie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3081   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift