Artsen Zonder Grenzen: 'We zijn geschokt door de oneerlijke distributie van COVID-19-vaccins in de wereld'

Gebrek aan vaccins geeft nieuwe coronavariant vrij spel in Zuidelijk Afrika

Klaus Hausmann / Pixabay

De zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van COVID-19 verspreidt zich snel door Mozambique, Eswatini en Malawi. Deze landen hebben nog geen enkele dosis van het vaccin gekregen. Artsen zonder Grenzen pleit voor een eerlijke kans op vaccins voor de regio om de verdere verspreiding te stoppen.

In Eswatini, een land met 1,1 miljoen inwoners in Zuidelijk Afrika dat vroeger bekendstond als Swaziland, worden elke dag tweehonderd nieuwe coronagevallen gemeld. Het aantal doden ligt er zo’n vier keer hoger dan in de eerste golf en patiënten worden ernstiger ziek.

Er is dringend behoefte aan vaccinatie in de landen die de agressieve verspreiding van de nieuwe virusvariant proberen te stoppen.

In buurland Mozambique is het aantal besmettingen bijna zeven keer hoger dan op het hoogtepunt van de eerste golf. In Malawi nam het aantal nieuwe gevallen in januari exponentieel toe, met een verdubbeling om de vier tot vijf dagen.

‘De prioriteit op dit moment is de bescherming van eerstelijnsgezondheidswerkers’, zegt Marion Pechayre van Artsen zonder Grenzen (AZG). ‘Als Malawi 40.000 vaccins had, zouden we in ieder geval kunnen beginnen met het vaccineren van gezondheidswerkers in de belangrijkste hotspots van het land. Zonder die vaccins zal situatie binnenkort onhoudbaar zijn.’ Tot nu toe hebben 1298 eerstelijnsgezondheidswerkers in Malawi positief getest op COVID-19. Negen van hen zijn overleden.

Er is dringend behoefte aan vaccinatie in de landen die de agressieve verspreiding van de nieuwe virusvariant proberen te stoppen. Zo willen ze vermijden dat hun gezondheidssystemen overweldigd worden.

Oneerlijke distributie

‘We zijn geschokt door de oneerlijke distributie van COVID-19-vaccins in de wereld’, zegt Christine Jamet, operationeel directeur van AZG. ‘Terwijl veel rijke landen al bijna twee maanden geleden begonnen zijn met de vaccinatie van hun zorgpersoneel en andere groepen, hebben landen als Eswatini, Malawi en Mozambique nog geen enkele dosis gekregen. Mensen in de armste landen lijken achteraan in de rij te staan ​​om toegang te krijgen tot dit cruciale vaccin.’

Volgens Jamet is het onverdedigbaar dat sommige landen hun burgers met een lager risico beginnen vaccineren, terwijl veel landen in Afrika nog altijd moeten wachten op de eerste vaccinatie van eerstelijnsgezondheidspersoneel.

‘Dat druist totaal in tegen het rechtvaardige toewijzingskader van de Wereldgezondheidsorganisatie’, zegt ze. ‘Het zal niet alleen de pandemie verlengen, maar het zal ook nog meer levens in gevaar brengen. Bij regeringen die meer doses hebben dan nodig voor hun hoogrisicogroepen dringen we aan om dringend hun doses te delen, zodat andere landen kunnen beginnen met vaccineren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift