Gecontroleerde meltdown gepland in Japan

Nieuws

Gecontroleerde meltdown gepland in Japan

Gecontroleerde meltdown gepland in Japan
Gecontroleerde meltdown gepland in Japan

10 januari 2014

Wetenschappers in Japan plannen een gecontroleerde kernsmelting in de hoop meer te leren over het proces. Ze hopen zo in de toekomst rampen zoals die in Fukushima te vermijden.

De test is gepland in een minionderzoeksreactor in Tokaimura, in de prefectuur Ibaraki. De wetenschappers willen een snel splijtproces in gang zetten met een kleine brandstofstaaf van zo’n 30 centimeter. Dat moet leiden tot een kernsmelting of meltdown, waarbij de kern van de reactor oververhit raakt en brandstofelementen smelten.

Bij een ongecontroleerde meltdown bestaat de kans dat radioactief materiaal vrijkomt. In het ergste geval  en de brandstof door het reactor heen brandt. Bij de test moet dat op een gecontroleerde manier gebeuren, en filmt een camera het hele proces.

Fukushima

Met het experiment willen de onderzoekers gegevens verzamelen over de processen die optreden bij een nucleaire meltdown, zoals op welke temperatuur de brandstof begint te smelten. Op basis van het onderzoek willen ze nieuwe methoden ontwikkelen om in de toekomst met grote kernrampen zoals in Fukushima om te gaan.

De ramp in Fukushima, het gevolg van een aardbeving en tsunami, joeg 300.000 mensen op de vlucht. Er kwamen grote hoeveelheden radioactief besmet water in zee terecht, en de regio is nog steeds zaar vervuild.