Gezinnen staan dochters liever af aan clanleden dan ze in handen van vreemden te laten vallen

Gedwongen kindhuwelijken nemen toe in Afghanistan

James P. Douglas, USMC (CC0)

De Taliban hebben tientallen meisjes gedwongen uitgehuwelijkt, vaak met behulp van intimidatie, dwang en doodsbedreigingen.

De Taliban kondigden een verbod op middelbaar en hoger onderwijs af voor Afghaanse meisjes, enkele maanden nadat ze in augustus 2021 de macht overnamen. De vrouwenrechten gaan er intussen verder op achteruit. Veel meisjes worden gedwongen om zeer vroeg in het huwelijk te treden.

Armoede en de angst dat meisjes gedwongen worden te trouwen met de islamistische strijders van de Talibanbeweging, zijn de belangrijkste redenen voor het toenemende aantal minderjarige huwelijken in het land.

Om hen te redden van de Taliban, een groep die hun fundamentele mensenrechten schendt, huwen ouders hun minderjarige dochters liever elders uit.

Bruidsschat

Het gedwongen uithuwelijken van minderjarige meisjes gebeurde ook in Afghanistan voor de machtsovername. Maar sinds de Taliban in 2021 weer aan de macht kwamen - twintig jaar nadat zij door de Amerikaanse troepen waren verdreven - is de praktijk aanzienlijk toegenomen.

De Taliban hebben tientallen meisjes gedwongen uitgehuwelijkt, vaak met behulp van intimidatie, dwang en doodsbedreigingen. Ook de covid-pandemie, het sluiten van scholen, het verdwijnen van werkgelegenheid voor vrouwen en de harde economische situatie hebben families gedwongen hun tienerdochters uit te huwelijken om het hoofd boven water te houden. Met de bruidsschat die bij het huwelijk wordt ontvangen, kan de rest van de familie zich enige tijd voeden.

Volgens Unicef worden meisjes al als baby uitgehuwelijkt. De VN-kinderafdeling schat dat 28 procent van de meisjes voor hun 18e tot een huwelijk wordt gedwongen.

Registratie van ongehuwde meisjes

‘Ik heb in een van de noordelijke provincies zelfs gezien hoe meisjes op 14-jarige leeftijd werden uitgehuwelijkt’, zegt Zainab (een schuilnaam, red.), een vrouwenrechtenactiviste. Zij maakt zich grote zorgen over het uithuwelijken van minderjarige meisjes en zegt dat het een vorm van geweld is tegen de tieners.

De Taliban hebben hun toevlucht genomen tot het ontvoeren van meisjes en hen bedreigd met een gedwongen huwelijk. Bovendien verzamelen de Taliban informatie over het aantal ongehuwde meisjes in een gezin. Als die er zijn, willen zij ze uitgehuwelijkt zien.

Volgens Zainab verspreiden ze formulieren die in de moskeeën moeten worden ingevuld en vragen ze met name om informatie over meisjes tussen 13 en 18 jaar. Daarom staan gezinnen hun dochters liever af aan clanleden om te trouwen, dan ze in handen van vreemden te laten vallen.

Gedwongen huwelijken

In Kaboel en in andere provincies hebben leden van de Taliban zelfs gedreigd familieleden van minderjarige meisjes die weigeren hun dochters ten huwelijk af te staan, te doden. Ook hebben ze tienermeisjes gedwongen te trouwen met mannen die al twee of drie vrouwen hebben. Jonge en goed opgeleide meisjes zien dergelijke incidenten met lede ogen aan.

‘Mijn vriendin is 15 jaar’, vertelt Maria (een schuilnaam, red.). ‘Een Talibancommandant van meer dan 50 jaar - en al getrouwd met twee vrouwen - kwam haar ten huwelijk vragen. Ze wees hem af. De familie van het meisje moest ‘s nachts vluchten naar een schuilplaats zonder zelfs maar iets van hun bezittingen mee te nemen.’

In een ander geval vertelt Marwa (een schuilnaam, red.) in Kaboel dat een lid van de Taliban zijn eerste vrouw naar haar familie had gestuurd om een 16-jarig meisje ten huwelijk te vragen. Als ze zouden weigeren hun dochter af te staan, zou hun zoon gedood worden. De vader van het tienermeisje had geen andere keuze dan haar uit te leveren. Ze was 30 jaar jonger dan de man.

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van Learning Together, een vrijwilligersnetwerk van Finse vrouwelijke journalisten. De auteur is een vrouwelijke journalist uit Afghanistan, die vóór de machtsovername door de Taliban met Finse steun is opgeleid. Haar identiteit wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.