Geen drastische bezuiniging op buitenlandse hulp VS

Nieuws

Geen drastische bezuiniging op buitenlandse hulp VS

Jim Lobe

18 december 2011

De Verenigde Staten steken in 2012 meer geld in buitenlandse hulp en multilaterale instituten dan waarnemers aanvankelijk hadden verwacht. Met name de Republikeinen hadden willen snijden in deze uitgaven.

Republikeinen en Democraten hebben eind deze week overeenstemming bereikt over een totaalpakket van 53,3 miljard dollar voor 2012. Dat is 2,4 miljard minder dan het bedrag waar president Barack Obama in februari om had gevraagd.

Van het bedrag is 11,2 miljard bestemd voor niet-militaire uitgaven in Irak, Afghanistan en andere ‘frontlijnstaten’. Dat is aanzienlijk meer dan Obama oorspronkelijk had gevraagd, met als gevolg dat op andere doelen is gekort.

“Het pakket voor 2012 is een gemengd pakket geworden”, zegt Liz Schrayer, directeur van de Amerikaanse Global Leadership Coalition, een groep die pleit voor meer buitenlandse hulp.

“We zijn blij dat grote en disproportionele bezuinigingen uit eerdere conceptenvoorstellen zijn uitgebleven en dat zowel Republikeinen als Democraten het belang van ontwikkeling en diplomatie erkennen”, zegt Schrayer. “Op de lange termijn zal het lagere budget voor niet-oorlogsgerelateerde programma’s echter aanleiding worden tot zorg, gezien de turbulente in de wereld van vandaag.”

Egypte en Pakistan

In het pakket zijn substantiële bezuinigingen verwerkt als het gaat om financiering van een aantal multilaterale instituten, inclusief het budget voor vredesmissies van de Verenigde Naties (VN).

De meeste bilaterale hulprelaties komen er redelijk goed vanaf. Ze blijven in tact of er wordt iets op bezuinigd vergeleken met 2011.
 
Van een aantal belangrijke ontvangers van hulpgeld, zoals Egypte, Pakistan en de Palestijnse Autoriteit, wordt echter wel verwacht dat ze aan strikte voorwaarden voldoen. Pakistan moet kunnen aantonen dat het meewerkt aan de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme, voordat het honderden miljoenen aan hulpgeld ontvangt.
 
Egypte krijgt zijn jaarlijkse 1,3 miljard dollar aan militaire steun, en 250 miljoen dollar economische hulp, alleen als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, kan aantonen dat het land zich houdt aan de Camp David-akkoorden met Israël uit 1979. Ook moet Egypte laten zien dat de transitie van een militaire regering naar een burgerregering op koers ligt.

Clinton kan voor beide landen echter de voorwaarden versoepelen als dat in het belang is van de Amerikaanse veiligheid.

Palestijnen

De Palestijnse Autoriteit kan een paar honderd miljoen dollar economische steun mislopen als Palestina door enige VN-organisatie naast de Unesco als staat wordt erkend. De Unesco erkende Palestina vorige maand als lidstaat.

Door de erkenning verloor Unesco de jaarlijkse Amerikaanse steun van 80 miljoen dollar, ofwel 22 procent van het totale Unesco-budget van 2011.