Geen olie op het vuur in Mumbai

Nieuws

Geen olie op het vuur in Mumbai

Geen olie op het vuur in Mumbai
Geen olie op het vuur in Mumbai

Laurie Gadeyne

14 juli 2011

Op 13 juli 2011 werd Mumbai opgeschrikt door drie kort op elkaar volgende explosies die minstens zeventien doden en 131 gewonden eisten. De Indiase overheid is voorzichtig over de daders van de aanslag. De aankomende onderhandelingen tussen Pakistan en India staan op het spel.

De eerste explosie vond plaats in de Zaveri Bazar, een ontmoetingsplek voor juweliers in het zuiden van Mumbai, om 6u45 lokale tijd. Tien minuten later volgde een ontploffing in de buurt van de Opera House, eveneens een belangrijk handelscentrum voor juweliers. Dadar, een drukke en gemengde hindoe- en moslimwijk in het centrum van Mumbai, werd als laatste getroffen. Het is de grootste aanslag in Mumbai sinds de aanslagen van november 2008 toen meer dan 160 doden vielen.

Geïmproviseerde explosieven (IED), die in onder andere een taxi waren gelegd, veroorzaakten de explosies. De Indiase overheid verklaarde in verschillende kranten dat het om een terroristische aanslag ging, maar geen enkele groepering heeft de aanslag al opgeëist. Over de daders achter de aanslagen, zijn officiële verklaringen nog zeer voorzichtig. ‘Alle vijandige groepen van India staan op de radar. We sluiten niets uit, we kijken naar iedereen’, verklaarde de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Palaniappan Chidambaram aan Reuters.

Indiase Mujahedin

Verschillende factoren wijzen in de richting van moslimmilities die zich tegen de Indiase overheid keren. ‘Pakistan-Afghanistan is het epicentrum van terrorisme. We leven in de meest onrustige omgeving’, vertelde Chidambaram aan Reuters, waarmee hij verwees naar Indiase terreurgroepen die in Pakistan een uitvalbasis hebben. De twee Aziatische buren leven al lang op gespannen voet met elkaar, en betwisten elkaar met name de controle over de noordelijke staat Jammu en Kasjmir. Verschillende gewapende groepen hebben zich sindsdien tegen de Indiase staat gekeerd, vaak met steun van de Pakistaanse overheid.

Mogelijk zijn de aanslagen een poging om de onderhandelingen tussen Pakistan en India opnieuw te dwarsbomen.

De werkmethode van de aanslag wijst in de richting van de Indiase Mujahedin (IM). Net zoals de aanslag van gisteren, worden aanslagen van IM gekenmerkt door kleinschalige explosies op zeer drukke plaatsen. Volgens het Institute for Defence Studies and Analysis in New Dehli is de IM een amateuristische organisaties van moslims, die wel banden heeft met professionele terreurorganisaties, zoals Lashkar-e-Taiba (LeT). Deze laatste is ‘één van de meest gevreesde groepen die strijden tegen de Indiase macht in Kasjmir’, zo schrijft BBC. LeT wordt verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen van 2008 in Mumbai. Hoewel IM vooral opereert vanuit India, zou ze trainingskampen hebben in Pakistan en Bangladesh, schrijft Reuters. Ze hebben aanslagen in verschillende Indiase steden op hun naam staan, waarvan de laatste in 2010.

Toekomstige onderhandelingen

De eventuele link met Pakistan zorgt ervoor dat de Indiase overheid zeer voorzichtig is over de mogelijke daders. In februari 2010 hernamen Delhi en Islamabad de vredesonderhandelingen, die door de aanslagen in Mumbai bevroren werden. Op 26 juli 2011 staat een nieuwe ontmoeting gepland. Mogelijk zijn de aanslagen dan ook een poging om de onderhandelingen opnieuw te dwarsbomen. ‘Hoewel de aanslagen van 13 juli niet dezelfde omvang hebben als die van 2008, kunnen zij de relaties tussen India en Pakistan verzuren’, vertelt Reva Bhalla van de politieke denktank Stratfor Global Intelligence aan The Economic Times. Wanneer Chidambaram gevraagd wordt of deze hypothese klopt, herhaalt hij dat de overheid alle opties open houdt, zo schrijft Reuters.