Geen vooruitgang over kernwapens Israël, India en Pakistan

Nieuws

Geen vooruitgang over kernwapens Israël, India en Pakistan

Thalif Deen

16 april 2010

Ook na de nucleaire top die begin deze week in Washington eindigde, verandert er niets voor het kernwapenprogramma van Israël, India en Pakistan. De drie landen hebben nog steeds het Non-Proliferatieverdrag (NPV) niet ondertekend en zullen dat ook na Washington niet doen. Een gemiste kans, zegt John Burroughs van het Lawyers' Committee on Nuclear Policy, een Amerikaanse organisatie van juristen die voor nucleaire ontwapening ijveren.

Het belangrijkste aandachtspunt op de top in Washington was vermijden dat kernwapens in handen van terroristen komen. Op dat punt is de top geslaagd, zegt John Burroughs. “Maar gezien de aanwezigheid in Washington van 47 regeringen, de meeste vertegenwoordigd door het staatshoofd, is een unieke kans gemist om de wereld kernwapenvrij te beginnen maken.”

Obama ontweek rechtstreekse vragen over het nucleaire programma van Israël. “We hebben er bij alle landen systematisch op aangedrongen om lid te worden van het NPV”, zei hij. “Daar zit dus geen tegenspraak in. En of we het nu over Israël of een ander land hebben, we vinden het belangrijk dat landen toetreden tot het NPV.” De Israëlische premier Nethanyahu zelf was niet naar de top gekomen omdat hij vreesde dat het geheime kernwapenprogramma van Israël ter sprake zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk niet.

Over Pakistan zei Obama dat hij “de laatste jaren vooruitgang” heeft gezien in verband met Pakistans kernwapenprogramma. “Ik wil dat de spanningen over nucleaire programma’s in heel Zuid-Azië afnemen”, zei Obama. “En ik vind het een positieve zaak dat eerste minister Gilani naar hier kwam, een communiqué onderschreef en een reeks verbintenissen aanging waardoor proliferatie-activiteiten en trafiek vanuit Pakistan minder waarschijnlijk worden.”

“Hebben we nog veel werk voor de boeg? Absoluut. Maar ik denk dat premier Gilani’s aanwezigheid hier een belangrijke stap was om zeker te zijn dat we nergens in Zuid-Azië een nucleaire crisis zien.”

Midden-Oosten

India, Pakistan en Israël weigeren het NPV te ondertekenen. De vijf andere kernmachten, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland, hebben dat wel al gedaan.

Volgende maand houden de VN een evaluatieconferentie over het Non-proliferatieverdrag. Of daar een akkoord uit de bus komt, hangt vooral af van de vooruitgang die geboekt wordt bij de creatie van een zone in het Midden Oosten zonder nucleaire, chemische en biologische wapens, zegt Burroughs. Maar over zo’n zone is in Washington niet gepraat, merkt hij op.