Gendergelijkheid groeit zeer langzaam

Hoewel de status van vrouwen in veel opzichten verbeterd is in de afgelopen twintig jaar, gaat de vooruitgang traag. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen World Women Report van het VN-Departement voor Economische en Sociale Zaken (DESA).

  • Bread for the World / Flickr (CC by-nc-nd 2.0) De genderkloof op het gebied van onderwijs werd ook minder breed. Er gingen in de afgelopen jaren op alle niveaus meer meisjes én jongens naar school. Bread for the World / Flickr (CC by-nc-nd 2.0)

De zesde editie van het rapport gaat in op de status van vrouwen en mannen wereldwijd en markeert de twintigste verjaardag van de Verklaring van Beijing en het Actieplatform Beijing.

Vooruitgang is volgens het rapport geboekt als het gaat om toegenomen levensverwachting, moedersterfte en onderwijs. Gemiddeld is de levensverwachting met 5 jaar gestegen. Voor vrouwen komt die uit op 72 jaar en voor mannen op 68 jaar. Dit is voor een deel te danken aan een daling van de moedersterfte tussen 1990 en 2013. Die nam met 45 procent af.

De genderkloof op het gebied van onderwijs werd ook minder breed. Er gingen in de afgelopen jaren op alle niveaus meer meisjes én jongens naar school.

Kindhuwelijken

Toch bestaan er nog sterke genderverschillen in de wereld, staat in het rapport. Jonge vrouwen en meisjes lopen bijvoorbeeld een meer dan proportioneel risico om hiv/aids op te lopen. Volgens Unaids valt 15 procent van alle vrouwen ouder dan 15 jaar met hiv, in de categorie 15 tot 24 jaar. Van deze groep woont 80 procent in Afrika ten zuiden van de Sahara.

In 2010 was wereldwijd ongeveer 26 procent van alle vrouwen tussen 20 en 24 al getrouwd voor hun achttiende.

‘Dit is niet alleen geen gevolg van onderontwikkelde gezondheidszorg die niet aansluit bij de noden van vrouwen, maar ook een genderkwestie’, zeggen de auteurs van het rapport. Het gaat dan onder meer om slechte toegang tot onderwijs, huwelijken op jonge leeftijd, gebrek aan invloed op de eigen toekomst en geweld tegen vrouwen.

Ondanks het feit dat er tegenwoordig meer kinderen naar school gaan, gaan 58 miljoen kinderen met de basisschoolleeftijd niet naar school. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om meisjes. Het rapport wijst ook op het hoge aantal kindhuwelijken. In 2010 was wereldwijd ongeveer 26 procent van alle vrouwen tussen 20 en 24 al getrouwd voor hun achttiende. Dat is maar 5 procent minder dan in 1995. De percentages zijn het hoogst in Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.

In Zuid-Azië was 44 procent van de vrouwen tussen 20 en 24 jaar oud getrouwd voor haar achttiende jaar. In Afrika ten Zuiden van de Sahara was dat 40 procent.

Huiselijk geweld

Het rapport wijst erop dat kindhuwelijken niet alleen een schending van de mensenrechten zijn, maar dat ze meisjes en vrouwen ook kwetsbaar maken voor huiselijk geweld. DESA stelt dat geweld tegen vrouwen nog steeds een “grote wereldwijde zorg” is. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met een vorm van fysiek of seksueel geweld. Zestig procent van alle vrouwelijke slachtoffers van geweld maakt hier geen melding van of zoekt geen hulp.

‘Het meten van geweld tegen vrouwen is relatief nieuw’

Het rapport wijst er verder op dat er steeds meer statistische gegevens op gendergebied beschikbaar komen. ‘Voor het eerste rapport bestonden er geen genderstatistieken in de wereld’, zei Lenni Montiel, plaatsvervangend secretaris-generaal voor Economische Ontwikkeling bij DESA, bij de presentatie van dit zesde rapport.

Toch zijn er ook nog veel hiaten op datagebied. Zo zijn er geen gegevens over geweld tegen vrouwen beschikbaar uit het Midden-Oosten. ‘Het meten van geweld tegen vrouwen is relatief nieuw’, zegt Francesca Grum, hoofd van de afdeling Sociale en Huisvestingsstatistieken van DESA. ‘We werken pas sinds kort met landen aan het introduceren van standaarden zodat we gegevens kunnen verwerken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.