Gendergelijkheid nog vaag bij Verenigde Naties

Nieuws

Gendergelijkheid nog vaag bij Verenigde Naties

Thalif Deen

23 december 2009

Vorige week sprak VN-secretaris generaal Ban Ki-Moon met veel trots over het stijgende aantal vrouwen op sleutelposities binnen de Verenigde Naties. Maar critici zijn sceptisch en wachten op de oprichting van een vrouwenagentschap, voordat ze van succes willen spreken.

De Verenigde Naties vierden vorige week het dertigjarige bestaan van een belangrijk internationaal verdrag rond vrouwenrechten. “We hebben nu meer vrouwelijke ondersecretaris-generaals dan ooit eerder in de geschiedenis van de VN”, zei Ban. Hij benoemde na zijn aantreden al tien vrouwen op de belangrijke posten. Het aantal vrouwen op hoge posten is volgens Ban onder zijn bewind met 40 procent gestegen.
Toch is lang niet iedereen onder de indruk van de vooruitgang bij de VN wat betreft vrouwenrechten, zegt Gigi Francisco van Development Alternatives with Women for a New Era (DAWN), een internationaal netwerk van wetenschappers, onderzoekers en activisten. Net als veel andere activistes wil Francisco haar oordeel opschorten tot na de oprichting van een genderagentschap, dat volgend jaar voorzien is.

Middelen

“De verwachtingen zijn duidelijk hooggespannen”, zegt ze. “Maar uiteindelijk draait het allemaal om de financiering: hoeveel geld wordt er gegarandeerd voor het nieuwe agentschap?”
De Algemene Vergadering van de VN keurde het nieuwe agentschap al goed met de steun van de machtige internationale coalitie van vrouwenorganisaties onder de naam Gender Equality Architecture Reform Campaign (GEAR). “De organisaties onder GEAR vragen een startbudget van een miljard dollar”, zegt Francisco. Maar de lidstaten zijn niet erg happig om met geld voer de brug te komen, klaagt ze.
Ook Yasmeen Hassan, directeur van de vrouwenrechtenorganisatie Equality Now, is niet onverdeeld positief over de vorderingen. “De VN boeken zeker vooruitgang in de promotie van vrouwenrechten over de hele wereld”, zegt ze. “Maar binnen de organisatie zelf is er soms nog gebrek aan gelijkheid”. Volgens Hassan stelt Ban wel meer vrouwen aan op hoge posities, “maar blijft het aantal vrouwen op lagere posten te laag, en die maken het merendeel van de functies binnen de VN uit”.
Ook over het nieuwe agentschap heeft Hassan haar twijfels. “De retoriek rond vrouwenrechten en gendergelijkheid in de VN is nooit ondersteund met de juiste middelen”, zegt ze.