Genetisch gewijzigde plant produceert visolie

Nieuws

Genetisch gewijzigde plant produceert visolie

24 januari 2014

In Groot-Brittannië zijn binnenkort veldtesten gepland met een genetisch gewijzigde plant die visolie produceert. De olie kan gebruikt worden als visvoer, maar op termijn ook als voedingssupplement voor mensen dienen.

De Omega-3 vetzuren in visolie zijn erg gezond: uit onderzoek blijkt dat ze onder meer het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Maar het overgrote deel dat uit de oceanen gewonnen wordt, eindigt als voer voor kweekvissen. Op die manier vormt ook gekweekte vis een bijkomend druk op de al bedreigde vispopulaties in het wild.

Zaden met visolie

Wetenschappers van Rothamsted Research in het Britse Hertfordshire hebben vijftien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een genetisch gewijzigde plant die zaden vol visolie produceert. Ze hopen in maart al toestemming te krijgen van minister van Leefmilieu Owen Paterson voor veldproeven met het nieuwe gewas.

De kans is klein dat Paterson bezwaren uit. Hij is groot voorstander van genetische manipulatie en vindt dat Europa de technologie te streng beperkt.