Genoom muggen in kaart gebracht

Nieuws

Genoom muggen in kaart gebracht

Joren Gettemans

05 oktober 2010

Wetenschappers zijn er in geslaagd om het genoom van de drie belangrijkste muggensoorten helemaal te ontcijferen. Ze hopen nu door een vergelijking van de informatie nieuwe strategieën te kunnen ontwikkelen tegen ziektes als malaria.

Het laatste genoom dat in kaart gebracht moest worden was dat van Culex quinquefasciatus, een muggensoort die onder meer West-Nijlvirus en hersenvliesontsteking kan overbrengen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De nieuwe informatie kan nu vergeleken worden met gegevens over twee andere belangrijke muggensoorten, de anopheles gambiae die malaria overbrengt en de aedes aegypti, die knokkelkoorts overbrengt. Die waren al in kaart gebracht in 2002 en 2007.

De wetenschappers hopen daarmee vooral betere pesticiden ten kunnen ontwikkelen en vooruitgang te kunnen boeken in de strijd tegen ziektes als malaria. Als ze meer weten over hoe de virussen en parasieten zich in de mug ontwikkelden, kunnen ze nieuwe strategieën bedenken om de transmissie te stoppen. Maar dat kan nog even duren: de wetenschappers spreken over een lange termijn: tien jaar om nieuwe oplossingen te bedenken nog eens zolang om ze uitgebreid te testen.