Gentse stadsscholen eten donderdag vegetarisch

Nieuws

Gentse stadsscholen eten donderdag vegetarisch

Gentse stadsscholen eten donderdag vegetarisch
Gentse stadsscholen eten donderdag vegetarisch

29 september 2009

Vanaf donderdag 1 oktober krijgen de leerlingen van 35 Gentse stadsscholen, goed voor zo'n 11.000 leerlingen, wekelijks standaard een vegetarische warme maaltijd. Ook de stad Hasselt, Ikea Gent en het Braziliaanse Sao Paulo eten voortaan vegetarisch op donderdag.

De stad Gent riep in mei donderdag uit tot officiële Veggiedag, in het personeelsrestaurant van de stad Gent is de dagschotel op donderdag altijd vegetarisch. Hasselt gaat dat voorbeeld volgen, en lanceert, samen met de organisatie Ethisch Vegetarisch Alternatief, een stedelijke Donderdag Veggiedagcampagne.
De Hasseltse horeca kreeg al een Veggie voor Chefs-kookboek, Limburgse gezinnen zullen een gratis gids in de bus krijgen met lekkere vegetarische recepten en Vormingplus organiseert kooklessen en infoavonden. Op de Grote Markt kan het publiek tot 10 oktober kennismaken met vegatarische producten.

Belgacom en Ikea

Ook bedrijven springen op de vegetarische kar. Belgacom kondigde aan binnenkort een Donderdag Veggiedag pilootproject te organiseren in de Belgacom Towers in Brussel. Ook Ikea neemt deel, evenals verschillende kokscholen zoals Colomaplus in Mechelen en de Hotel- & Bakkerijschool in Gent.

Goed voor de planeet en gezondheid

Eén dag per week vegetarisch eten is goed voor de planeet. Veeteelt is namelijk één van de drie oorzaken van de milieuproblemen zoals de opwarming van de aarde, ontbossing, watervervuiling,… Vleesproductie wereldwijd verantwoordelijk voor 18% van de uitstoot van broeikasgassen.
Maar het is ook goed voor de gezondheid: in België eten we te veel dierlijke producten en te weinig groenten en fruit, wat het risico op hart- en vaatziekten, sommige kankers, suikerziekte en overgewicht verhoogt.

Tags