Gerardo Salinas meest verdienstelijke inwoner van Antwerpen

Nieuws

Gerardo Salinas meest verdienstelijke inwoner van Antwerpen

Gerardo Salinas meest verdienstelijke inwoner van Antwerpen
Gerardo Salinas meest verdienstelijke inwoner van Antwerpen

Haik Guevorkian

03 februari 2009

Gerardo Salinas is uitgeroepen tot de meest verdienstelijke inwoner van Antwerpen. De Argentijn introduceerde de ‘Murga’ in de stad. Murga is een van oorsprong Latijns-Amerikaans gegeven dat mensen uit een buurt via woord, dans, muziek en kostuum wil samenbrengen.

Voor de derde keer zet de stad Antwerpen de meest verdienstelijke inwoners in de bloemetjes. De jury selecteerde vijf kandidaten die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Het motto bij de kanditaten luidt: de mensen dichter bij elkaar brengen. Maar het was uiteindelijk Gerardo die met de hoofdprijs ging lopen.
“Ik weet niet wat mij overkomt, ik had dit helemaal niet verwacht”, glundert Salinas. “Maar het zijn de groepen muzikanten, dansers en woordkunstenaars die de prijs verdienen, niet ik.”

Zuid-Amerika

Murga is van oorsprong een Latijns Amerikaanse traditie. Tijdens een jaarlijkse parade bezetten groepen muzikanten, dansers en woordkunstenaars de straten van hun stad. In bonte kostuums, met originele teksten en dans en muziek wordt een uniek straatspektakel gecreëerd. “De groepen werken rond vier disciplines: beweging, kostuum, muziek en tekst. Deze vier takken zijn sterk gelinkt aan de buurt die de Murga organiseert”, vertelt de winnaar.
“Het is daarom verkeerd om te zeggen dat de techniek is overgenomen uit Zuid-Amerika. De mensen in Antwerpen zijn vrij om te kiezen hoe ze zelf de Murga in hun stad invullen en dat kan volledig verschillen met andere steden of landen.”

Bezield

Een Murga is een diverse groep waarin allochtonen en autochtonen, professionelen en amateurs, oud en jong de passie delen om samen iets te creëren. Zij komen op regelmatige basis samen om te werken aan een repertorium waar zij op de jaarlijkse parade, maar ook doorheen het jaar, de straat mee op kunnen.
“Bij de start van het project voelde ik mij eenzaam. Ik vond niet meteen de weg naar enthousiaste deelnemers, partners en de middelen om het op poten te zetten”, zegt Salinas. “Nu ik de prijs gewonnen heb, ben ik meer dan gedreven om verder te doen. Zo weet ik dat de stad en de deelnemers van de Murga achter mij staan.”

Jaarlijkse parade

De derde grote Murga Parade zal op 27 juni van de Meir tot aan de grote Markt gaan. Daarbij zullen niet alleen Antwerpse Murga’s deelnemen, ook Gentse, Leuvense, Mechelse en Heist-op-den-Bergse groepen zullen langs de straten paraderen.