Gestrand schip blijft gevaar voor Galapagoseilanden

Nieuws

Gestrand schip blijft gevaar voor Galapagoseilanden

Gestrand schip blijft gevaar voor Galapagoseilanden
Gestrand schip blijft gevaar voor Galapagoseilanden

IPS

19 mei 2014

Een gestrand schip kan nog altijd een ramp veroorzaken op de Galapagoseilanden, zegt de Ecuadoraanse overheid.

Het schip, de Galapaface 1, liep op 9 mei vast voor San Cristóbal, een van de Galapagoseilanden, die Ecuadoraans gebied zijn. Het ligt op 150 meter van het strand van Punta Carola.

De romp is gebarsten. De machinekamer liep daardoor onder.

Vervuilende producten

De 70.000 liter dieselbrandstof is ondertussen verwijderd, maar in het ruim bevinden zich nog steeds meer dan 1000 ton motorolie en andere vervuilende producten. Als het schip zinkt, kunnen die tot een ramp leiden, zegt het Bestuur van het Nationaal Park Galapagos.

De Ecuadoraanse regering kondigde daarom de noodtoestand af. Als gevolg daarvan zijn twee toeristische zones gesloten, Punta Carola en Cerro Tijeretas.

Reddingswerkers willen nu water uit het schip halen en scheuren dichtlassen en vervolgens het schip wegslepen.

Darwin

In 2001 strandde een olietanker op ongeveer dezelfde plaats. De gelekte brandstof vernietigde onder meer de iguanapopulatie.

De Galapagoseilanden liggen in de Stille Oceaan op duizend kilometer van Ecuador.

Ze speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van de evolutietheorie van Charles Darwin (1809-1882). Toen de jonge Darwin de archipel bezocht, merkte hij dat onder meer de schildpadden op de verschillende eilanden telkens anders waren, afhankelijk van het voedsel dat beschikbaar was.