IS-gevangenen proberen uit te breken uit Koerdische gevangenis in Syrië

Nieuws

Koerden vragen internationale steun

IS-gevangenen proberen uit te breken uit Koerdische gevangenis in Syrië

IS-gevangenen proberen uit te breken uit Koerdische gevangenis in Syrië
IS-gevangenen proberen uit te breken uit Koerdische gevangenis in Syrië

Rojin Ferho

30 maart 2020

IS-verdachten zijn in opstand gekomen in de grootste gevangenis in Noordoost-Syrië. Sommige gevangenen probeerden er te ontsnappen, maar bewakers wisten dat te verhinderen. De vraag naar internationale steun wordt met klem herhaald.

Fifaliana Joy / Pixabay (CC0)

IS-verdachten zijn in opstand gekomen in de grootste gevangenis in Noordoost-Syrië. Sommige gevangenen probeerden er te ontsnappen, maar bewakers wisten dat te verhinderen. De vraag naar internationale steun voor de Koerdische regio die de strijders wil berechten, wordt met klem herhaald.

Update 1 april 2020: De gedetineerden kwamen maandagochtend een tweede keer in opstand. Vier gevangenen zouden ontsnapt zijn volgens North Press Agency, een persbureau in Noordoost-Syrië en volgens Syrian Observatory for Human Rights. De Koerdische regering ontkent dat.

Op zondagavond 29 maart brak een opstand uit in de overvolle gevangenis in Hasakah, een Koerdisch stadje in Noordoost-Syrië. Gevangenen slaagden erin om uit hun cel te breken.

In de Hasakah-gevangenis zitten meer dan 10.000 IS-militanten vast, waaronder ook Belgen.

‘IS-terroristen braken interne muren en deuren open en namen de eerste verdieping in de gevangenis over’, meldt Kio Gabriel, woordvoerder van de Koerdische SDF-militie, in een persbericht. ‘Niemand is ontsnapt.’ De Koerdische SDF-bewakers waren de hele nacht bezig om de uitbraak te stabiliseren, samen met de anti-IS-coalitie. Het is niet duidelijk of de opstand iets te maken had met het coronavirus.

Ook Belgen zitten vast in het overvolle gebouw, dat vroeger diende als school. Meer dan 10.000 IS-militanten zitten er vast. Uit cijfers van het Rojava Information Center, een lokale ngo, blijkt dat een tiende van de gevangenen buitenlanders zijn, waaronder 800 Europeanen. Ons land en veel andere Europese landen weigeren deze IS-gevangenen terug te halen.

Het Koerdische bestuur in Noordoost-Syrië heeft eerder al meerdere malen op terugkeer aangedrongen, maar zet nu in op berechting in een lokaal tribunaal door Koerdische rechters.

Kio Gabriel vraagt in het SDF-persbericht om internationale steun voor de overvolle gevangenissen waar IS-terroristen en hun familieleden vastzitten. ‘We vragen steun om een maximale bescherming te bieden aan detentiekampen waar IS-terroristen en hun familieleden vastzitten’, klinkt het.

Familieleden van IS-gevangenen verblijven in detentiekampen in Noordoost-Syrië. In al-Hol, het grootste kamp in de regio, leven zo’n 70.000 vrouwen en kinderen.