“Inwoners van Arauca en Apure leven in angst”

Gewapende groepen terroriseren grensgebied Colombia en Venezuela

HRW (CC BY-NC-ND 4.0)

In totaal werden tussen januari en eind november 2019 in Arauca 161 mensen vermoord.

Gewapende groepen gebruiken grof geweld tegen inwoners van de Colombiaanse provincie Arauca en de aangrenzende Venezolaanse staat Apure, zegt Human Rights Watch (HRW) in een vandaag verschenen rapport.

De mensenrechtenorganisatie spreekt over mensenrechtenschendingen door het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), de Patriottische Strijdkrachten voor Nationale Bevrijding (FPLN) en een groep die ontstaan is uit de gedemobiliseerde FARC.

Leden van deze groepen maken zich schuldig aan moorden, dwangarbeid, rekrutering van kinderen en verkrachting, zegt HRW. Het geweld is vaak onderdeel van een strategie om het sociale, politieke en economische leven in Arauca en Apure te beheersen.

Straffeloosheid

“Inwoners van Arauca en Apure leven in angst”, zegt José Miguel Vivanco, Amerika-directeur bij HRW. “Gewapende groepen rekruteren hun kinderen, leggen eigen regels op en bedreigen de inwoners. Ze straffen degenen die niet doen wat ze zeggen, zelfs met de dood of maandenlange dwangarbeid.” De groepen kunnen volgens HRW vrijwel straffeloos hun gang gaan aan beide kanten van de grens.

In Arauca werden in 2019 zestien lichamen van burgers gevonden, met daarbij teksten waarin ze beschuldigd werden “informant”, “verkrachter”, “drugsdealer” of “dief” te zijn.

HRW bezocht het gebied in augustus vorig jaar en constateerde dat de gewapende groepen in beide landen een reeks regels hebben ingesteld, iets wat normaliter de verantwoordelijkheid van de overheid is. Het gaat onder meer om uitgaansverboden, straffen voor moord, verkrachting en diefstal en regels voor alledaagse activiteiten zoals vissen, aflossing van schulden en sluitingstijden van cafés.

Dwangarbeid

In Arauca werden in 2019 zestien lichamen van burgers gevonden, met daarbij teksten waarin ze beschuldigd werden “informant”, “verkrachter”, “drugsdealer” of “dief” te zijn. Sommige teksten waren ondertekend door de dissidente FARC-groep die in de regio opereert.

Gewapende groepen straffen burgers soms ook met maandenlange dwangarbeid. Zonder betaling moeten ze bijvoorbeeld werken op het land, wegen schoonhouden of koken in kampen van de groepen, die zich vaak in Venezuela bevinden.

In totaal werden tussen januari en eind november 2019 in Arauca 161 mensen vermoord. HRW kreeg ook berichten over moorden in Apure, maar kon hierover geen betrouwbare cijfers krijgen van de Venezolaanse autoriteiten.

Venezolaanse vluchtelingen

In Arauca leven zo’n 44.000 Venezolanen. De meesten arriveerden in en na 2015, op de vlucht voor de humanitaire, economische en politieke crisis in hun thuisland.

Deze vluchtelingen hebben ook te maken met misbruik dat niet direct gerelateerd is aan de gewapende groepen. Volgens HRW zijn er geloofwaardige berichten over vrouwenhandel, seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie. In Arauca worden ze bovendien verantwoordelijk gehouden voor criminele activiteiten.

De gewapende groepen ontvoeren geregeld mensen naar kampen in Venezuela. Daar zouden ze ook in sommige gevallen in conflict komen met de Venezolaanse veiligheidsdiensten en lokale autoriteiten.

Sancties

HRW vreest dat de situatie niet verbetert zolang Colombia militairen stationeert in het gebied zonder het lokale justitiesysteem te versterken en de bescherming van de bevolking te verbeteren.

De mensenrechtenorganisatie pleit ook voor meer internationale druk op de regering-Maduro. “Regeringen in de Amerika’s en Europa moeten gerichte sancties opleggen aan hoge Venezolaanse functionarissen die betrokken zijn bij het misbruik op Venezolaans grondgebied, zoals het bevriezen van tegoeden en reisverboden”, zeg Vivanco.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift