'De mensen ontvluchten geweld en riskeren COVID-19'

Geweld drijft Mozambikanen naar corona-hotspot

© ICRC

In Pemba arriveren mensen die het geweld in Cabo Delgado ontvluchtten.

Geweld in de noordelijke provincie Cabo Delgado in Mozambique zorgt ervoor dat families hun dorpen ontvluchten en naar de provinciehoofdstad trekken. Maar die is een hotspot van coronabesmettingen.

Dagelijks komen er families aan in Pemba, vaak uitgeput en getraumatiseerd. Volgens het Internationale Rode Kruis (ICRC) worden er de komende weken nog meer vluchtelingen verwacht. Zij zijn allemaal weggetrokken voor het geweld in Mocímboa da Praia en andere delen van de provincie Cabo Delgado.

‘De mensen ontvluchten geweld en riskeren COVID-19’, zegt Raoul Bittel, hoofd van het ICRC in Pemba waar gisteren Décimo Congresso, het grootste COVID-19-behandelingscentrum in Mozambique werd geopend. ‘Dit centrum zal mensen die besmet raken kunnen helpen, maar een feit blijft dat ze niet kunnen terugkeren naar hun huizen zolang het geweld blijft duren.’

Het pas geopende gezondheidscentrum, een samenwerking tussen het Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef, kan momenteel 200 mensen behandelen. De capaciteit kan indien nodig worden verhoogd tot 400 patiënten.

Het risico om besmet te raken met het coronavirus is reëel in Pemba. De provinciehoofdstad is een corona-epicentrum. De meeste vluchtelingen vinden onderdak bij familie of kennissen, maar brengen op die manier ook die mensen in gevaar, omdat er situaties van overbevolking ontstaan en de sociale afstandsregels niet langer gerespecteerd kunnen worden.

‘Er geldt geen genade voor burgerdoelwitten. Huizen worden geplunderd, scholen, landerijen en ziekenhuizen vernield.’

Het ICRC noemt de recente aanvallen in Mocímboa da Praia, Macomia en in andere gebieden van Cabo Delgado, verontrustend. ‘Er geldt geen genade voor burgerdoelwitten. Huizen worden geplunderd, scholen, landerijen en ziekenhuizen vernield. Honderden mensen werden gedood, en duizenden zijn op de vlucht’, zegt de organisatie in een communiqué.

Geweld sinds 2017

Het geweld in Cabo Delgado, een gebied dat rijk is aan grondstoffen, is al sinds 2017 aan de gang maar kende dit jaar een felle opstoot. De steden die tot nu toe onderdak boden aan vluchtelingen zijn recent ook onder vuur komen te liggen.

Eind mei was dat het geval voor de stad Macomia waar het ICRC al een jaar aan het werk was om de watertoevoer te herstellen en gezondheidszorg uit te bouwen. Na een aanval op de stad moest de volledige bevolking op de vlucht slaan naar de bossen. Mensen trachtten de spaarzame boten te bereiken die hen meer richting het zuiden brachten. Bij deze aanval werd ook de kraamkliniek met de grond gelijk gemaakt. Het gebouw werd eerder al vernield door cycloon Kenneth in 2019, en was nog maar net weer opgebouwd.

Na de aanval op Macomia moest het ICRC zijn humanitaire werkzaamheden tijdelijk opschorten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift