Geweld in Haïti

Nieuws

Geweld in Haïti

Jan Hoet

10 april 2008

Sinds maandag is het onrustig in Haïti. In heel het land zijn manifestaties en betogingen aan de gang die uitmondden in willekeurig geweld en vernieligingen, meldt Jan Hoet, de plaatselijke verantwoordelijke van de ngo Cunina.

Aanleiding van het protest zijn de stijgende levenskosten. Niet enkel voedsel is enorm duur geworden – sinds midden vorig jaar stegen de prijzen met 40% - maar ook huurprijzen en inschrijvingsgeld gingen de hoogte in. De bevolking stelt de negenduizend VN-soldaten in het land deels verantwoordelijk voor de hoge voedselprijzen.
De onvrede van heel wat bewoners van de sloppenwijken wordt aangestookt door elementen die het land weer eens lam willen leggen, schrijft Hoet. Dit resulteerde  in een spoor van vernieling dat de betogers achter zich lieten tijdens hun tocht door de stad. Ze werden al snel bijgestaan door andere gewelddadige groepen betogers die zich elders in de stad vormden.

Schade

Er werd enorm veel schade aangericht: auto’s werden vernield en (regerings)gebouwen en winkels werden met stenen bekogeld en geplunderd. De machteloze politie en VN-vredesmacht stond erbij en keek er naar. Schoolkinderen zochten maandag in paniek de weg naar hun huis.
De scholen hebben nu de deuren gesloten tot maandag 14 april. Het sociale leven ligt volledig lam. In een toespraak heeft president René Préval de betogers woensdag opgeroepen om de rellen te stoppen.