VN schat dat het aantal vluchtelingen kan oplopen tot 860.000

Geweld in Soedan steeds meer voelbaar in buurlanden

Albert Gonzalez Farran, UNAMID/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Door het aanhoudende geweld in Soedan slaan steeds meer mensen op de vlucht.

Het geweld in Soedan jaagt nu dagelijks duizend mensen de grens over. Ook in buurlanden als Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn de gevolgen steeds meer voelbaar.

Sinds de start van het geweld in Soedan zijn al twaalfduizend mensen aangekomen in de Ethiopische grensstad Metema, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). 

De vluchtelingen zijn niet alleen vaak uitgeput door de lange en gevaarlijke reis, maar komen ook zonder bezittingen aan. Zonder hulp dreigen ze te stranden in het kleine, afgelegen grensstadje.

Ook in Zuid-Soedan zijn al tienduizenden vluchtelingen aangekomen. De ngo-gemeenschap in het land vreest dat ze al met meer dan vijftigduizend zijn. En dat in een land waar al 9,4 miljoen mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben dit jaar. In Tsjaad lopen de schattingen uiteen tussen tien- en twintigduizend.

860.000 vluchtelingen

Volgens schattingen van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) hebben nu al honderdduizend mensen het land verlaten. In Soedan zijn ook nog meer dan 330.000 mensen intern op de vlucht. Het totale aantal vluchtelingen dat de grens oversteekt, kan oplopen tot 860.000. Voor de basisopvang van dergelijke aantallen zal volgens UNHCR zo’n 445 miljoen dollar nodig zijn. 

‘De humanitaire situatie in en rond Soedan is tragisch: er is een tekort aan voedsel, water en brandstof, beperkte toegang tot transport, communicatie en stroom, en de prijzen van basisproducten schieten de hoogte in’, zegt Raouf Mazou van UNHCR. ‘Er zijn noodteams ter plekke om regeringen te helpen met technische steun, registratie van vluchtelingen en opvang, zodat de meest dringende noden opgevangen worden. Maar dit is nog maar het begin, en er is dringend meer hulp nodig.’

Centraal-Afrikaanse republiek

Eerder deze week bleek ook een toenemende impact van het conflict in Soedan op de voedselvoorziening in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Vooral in de noordelijke steden in het land stijgen de prijzen snel. De steden, die moeilijk bereikbaar zijn in het regenseizoen, zijn dan sterk afhankelijk van import uit Soedan.

Ook de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft al meer dan zesduizend mensen uit Soedan opgevangen. Ze leven vooral bij gastgezinnen en in spontane nederzettingen in Am Dafock, een overstromingsgevoelig gebied. Daar is dringend nood aan onderdak, voedsel, schoon water en latrines, maar hulporganisaties vrezen dat de locatie erg moeilijk bereikbaar zal worden, pal in het regenseizoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.