Gewelddadige week in Pakistan en Afghanistan

Nieuws

Gewelddadige week in Pakistan en Afghanistan

De afgelopen week kenden zowel Pakistan als Afghanistan een golf van aanslagen en gewapende confrontaties. De crisis in de regio gaat van kwaad naar erger.

Zondag 3 oktober: Hakimullah Mehsud, de nieuwe leider van de Pakistaanse Taliban, stond voor het eerst de pers te woord sinds zijn benoeming. Hij zei dat zijn groep wraak zal nemen tegen de dood van zijn voorganger Baitullah Mehsud die twee maanden geleden omgebracht werd door een Amerikaanse raket. Ook zei hij dat de taliban vergeldingsacties zullen ondernemen tegen het toenemend aantal aanvallen door onbemande Amerikaanse vliegtuigjes. Hoewel Pakistan officieel deze Amerikaanse aanvallen veroordeelt, wordt vermoed dat ze tot stand komen met de hulp van de Pakistaanse regering. Hakimullah vroeg nadrukkelijk het interview pas maandag te publiceren.

Maandag 5 oktober: De ochtend van het verschijnen van het interview met Hakimullah vond een aanslag op het kantoor van de Wereldvoedselorganisatie (WFP) in Islamabad plaats. Een zelfmoordterrorist die zich als veiligheidsagent voordeed, slaagde erin de lobby van het gebouw binnen te geraken. Hierbij kwamen vijf humanitaire medewerkers van WFP om het leven. De VN schortte tijdelijk alle activiteiten in Pakistan op, maar beloofde de humanitaire hulp aan het land niet definitief stop te zetten.

Woensdag 7 oktober: Het Pakistaanse leger maakte zijn plannen voor een grootscheepse militaire operatie in Zuid-Waziristan bekend. Dit bergachtig gebied dat grenst aan Afghanistan wordt gezien als de belangrijkste uitvalsbasis voor de Pakistaanse taliban. Er zouden zich zo’n tienduizend zwaarbewapende strijders bevinden.

Donderdag 8 oktober: Donderdag was de Indiase ambassade in het Afghaanse Kabul het doelwit van een zelfmoordaanslag. Een terreinwagen die vol explosieven geladen was reed tegen de muur van de ambassade en ontplofte. Bij de aanslag die door de taliban opgeëist werd vielen 17 doden en 80 gewonden.

Vrijdag 9 oktober: Minstens 49 mensen, waaronder zeven kinderen, komen om het leven bij een bomaanslag in de Pakistaanse stad Peshawar. Er vielen meer dan honderd gewonden. Vlakbij een drukke markt bracht de dader een met explosieven geladen minibusje tot ontploffing.

Zaterdag 10 oktober: Gewapende strijders vielen het zwaarbewaakte hoofdkwartier van het Pakistaanse leger in Rawalpindi aan. Zes soldaten en vier strijders kwamen bij de gevechten om het leven en verschillende terroristen konden ontsnappen en gijzelden 39 mensen. Azam Tariq, de woordvoerder van de Pakistaanse taliban, zei dat deze aanval de eerste was van een serie vergeldingsacties was voor de dood van voormalig leider Baitullah.

Zondag 11 oktober: Bij de bevrijdingsactie van de gijzelaars in Rawalpindi konden de Pakistaanse commandotroepen één gijzelnemer arresteren. De strijder die in de kamer met de opgesloten gijzelaars zat en explosieven op zijn lichaam had, kon tijdig uitgeschakeld worden. Tijdens de operatie sneuvelden in het totaal drie gijzelaars en vier rebellen.

Maandag 12 oktober: Een zelfmoordaanslag in de regio grenzend aan de Pakistaanse Swatvallei kostte aan minstens 30 mensen het leven. Een bomauto reed in op een legervoertuig in het Shangla district, een streek waarover het Pakistaanse leger recent beweerde de controle herwonnen te hebben. De Pakistaanse luchtmacht ging intussen door met bombardementen in de Bajaur-regio aan de grens met Afghanistan. Hiermee wil het Afghaanse en Pakistaanse taliban en Al-Qaeda strijders raken. Cijfers over het aantal doden variëren van 12 tot 13 dode “extremisten”.