Flexitarisch dieet met minder dierlijke producten kan grote impact hebben

Gezonder eten essentieel in strijd tegen klimaatcrisis

Ola Mishchenko / Unsplash

 

Als de wereld gezonder gaat eten, betekent dat een enorme boost voor de strijd tegen de klimaatverandering, blijkt uit Duits onderzoek. De impact is zo groot dat er minder ingrijpende reducties nodig zijn in het energie- of transportsysteem.

Een duurzamer, flexitarisch dieet met minder dierlijke producten helpt om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, legt Florian Humpenöder uit. Hij is wetenschapper aan het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

De studie in Science waaraan hij meeschreef, toont dat een lagere consumptie van vlees en zuivel van herkauwers de uitstoot van methaan snel en sterk doet dalen. ‘Dat zou ons in staat stellen ons huidige mondiale CO2-budget van 500 gigaton met 125 gigaton uit te breiden en toch 50 procent kans te houden om binnen de grenzen van 1,5 graad Celsius te blijven’, zegt Humpenöder.

Om de voedingspatronen te doen verschuiven, moet een prijs gekleefd worden op uitstoot, argumenteren de onderzoekers. Zo’n CO2-prijs zou overigens niet alleen helpen tegen de klimaatverandering, maar ook tegen ontbossing en stikstofvervuiling.

Flexitarisch

De wetenschappers gaan niet uit van wereldwijd vegetarisme of veganisme, wel van het zogenaamde ‘EAT-Lancet Planetary Health Diet’.

Dat is een flexitarisch dieet dat voornamelijk bestaat uit een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel, een duidelijke vermindering van dierlijke producten, vooral in regio’s met hoge en middeninkomens, en een beperkte inname van toegevoegde suikers.

De wetenschappers zijn zich bewust van de uitdagingen die met zo’n shift gepaard gaan. Zo is de besluitvorming op het gebied van voedselbeleid vaak nog verspreid over verschillende instellingen en ministeries, wat de implementatie van coherent beleid ter ondersteuning van gezonde voeding belemmert. En ze benadrukken het belang van sociale inclusie en compensatieregelingen voor een rechtvaardige transitie.

‘De resultaten geven aan dat een verandering in onze voeding een aanzienlijk verschil zou kunnen maken als we de komende 10 tot 15 jaar niet door de grens van 1,5 graad Celsius heen willen crashen’, zegt Johan Rockström, directeur van het instituut. ‘Dat vraagt om mondiaal gecoördineerde inspanningen om de transitie naar duurzame, gezonde voeding te ondersteunen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.