Gezondheidszorg in Zuid-Soedan vertrekt van bijna nul

Nieuws

Gezondheidszorg in Zuid-Soedan vertrekt van bijna nul

Protus Onyango

10 juli 2011

Een van de grootste uitdagingen waarvoor Zuid-Soedan staat, is de verbetering van zijn gezondheidssysteem. Amper een kwart van de bevolking van het nieuwe land kan makkelijk een beroep doen op artsen en verplegers.

Jessicah Foni, een 36-jarige moeder van acht kinderen, hoopt dat de onafhankelijkheid betekent dat er nu vlug een gezondheidspost komt in haar afgelegen dorp. Ze is twee kinderen verloren bij de geboorte omdat ze niet de nodige zorgen kreeg.

In Zuid-Soedan sterven meer dan twee vrouwen bij elke honderd geboorten. Dat is een van de hoogste sterftecijfers ter wereld. De hoge mortaliteit ligt aan de harde levensomstandigheden in het arme land, maar ook aan een schrijnend gebrek aan gezondheidsvoorzieningen. Amper een kwart van de bevolking kan makkelijk terecht in een ziekenhuis of een gezondheidspost, zegt Abdinasir Abubakar, de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Zuid-Soedan. Vooral tijdens het regenseizoen, dat de wegen onberijdbaar maakt, worden ziekenhuizen voor velen onbereikbaar

Witte vlek op vaccinatiekaart

Slechts een fractie van de kinderen in Zuid-Soedan is gevaccineerd. Weinig gezinnen hebben met insecticide behandelde muskietennetten die de verspreiding van malaria kunnen tegengaan. Zowat de helft van de bevolking gebruikt onveilig drinkwater.

Samen met de bittere armoede, die mensen verhindert geneesmiddelen te kopen, verklaart dat onder meer waarom perfect te genezen ziekten als malaria, longontsteking en diarree in Zuid-Soedan de belangrijkste doodsoorzaken vormen voor kinderen onder de vijf. Ook de cijfers voor kindersterfte in Zuid-Soedan behoren tot de hoogste ter wereld. Een kind op zes haalt zijn eerste verjaardag niet.

Sommige van de negen miljoen inwoners van Zuid-Soedan zijn de laatste maanden extra verzwakt doordat er weinig te eten is. De toestroom van naar schatting 300.000 extra inwoners in het vooruitzicht van de onafhankelijkheid heeft de voedselsituatie verslechterd. Daarnaast kampt het land nu ook met een epidemie van zwarte koorts, een parasitaire ziekte die dodelijk is als ze niet behandeld wordt.

Regering plant verbetering

Het merendeel van de gezondheidszorgen in Zuid-Soedan wordt nu verstrekt door hulporganisaties. Plaatselijke artsen, verplegers en vroedvrouwen zijn schaars. Maar Zuid-Soedan heeft een vijfjarenplan klaar om meer eigen gezondheidswerkers op te leiden en meer gezondheidsposten op te richten.

De regering van het nieuwe land, die de regio de voorbije jaren al als een grotendeels autonoom gebied kon besturen, zegt dat ze toen al aan oplossingen begon te werken. “De voorbije vijf jaar heeft de regering de lonen van alle gezondheidswerkers voor haar rekening genomen”, zegt Olivia Lomoro, onderminister van Gezondheidszorg. “De regering koopt ook alle medicijnen aan voor de ziekenhuizen en gezondheidsposten, en zorgt voor de verdeling ervan. We hadden vorige maand ook al een symposium waar we bespraken hoe de gezondheidssector kan worden verbeterd.”