Golfresort moet Afrikaanse staatshoofden imponeren

Nieuws

Golfresort moet Afrikaanse staatshoofden imponeren

Thandi Winston

01 juli 2011

Tot vandaag zijn de Afrikaanse staatshoofden bijeen in Equatoriaal-Guinea op de top van de Afrikaanse Unie, om te praten over jeugdwerkloosheid. Ze doen dat in een super-de-luxe resort, inclusief kunststrand en golfterrein dat speciaal voor de gelegenheid is opgetrokken.

Het resort Sipopo, net buiten de hoofdstad Malabo, is in de afgelopen twee jaar voor een bedrag van 830 miljoen dollar (570 miljoen euro) uit de grond gestampt, volgens Human Rights Watch.

Wellnesscentrum

Op het terrein bevinden zich 52 presidentiële villa’s, conferentiegebouwen, een luxehotel, een landingsbaan, een ziekenhuis en een golfbaan met 18 holes, aldus de Britse krant The Guardian, die ook wist te melden dat de politici toegang hebben tot een jacuzzi, een sauna, een fitnesscentrum en het eerste wellnesscentrum in het land.

Sipopo werd afgelopen zondag geopend door president Teodoro Obiang Nguema, bij aanvang van de topconferentie.

Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch. “De regering hoopt dat bezoekers onder de indruk zullen zijn, maar ze moeten zich vooral afvragen waarom de regering wel villa’s bouwt voor de rijken, terwijl de armen niet eens elektriciteit of drinkwater hebben”, zegt Tutu Alicante van EG Justice in Washington.

Door de rijke olie-inkomsten is het inkomen per hoofd indrukwekkend, net zo veel als Duitsland en Japan, maar de levensstandaard is extreem laag. Volgens Unicef staat het land op nummer veertien van de armste landen. Zeventig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Almachtige

President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo heeft in de afgelopen 32 jaar dat hij aan de macht is, een ware persoonscultus opgebouwd. Volgens een radiostation staat hij in permanent contact met de Almachtige en mag hij doen en laten wat hij wil zonder in de hel te komen.

In zijn grote wijsheid besloot hij in 2003 de nationale schatkist te confisqueren, omdat hij wilde voorkomen dat corrupte ambtenaren het gemeenschapsgeld zouden misbruiken. Meer dan een half miljard dollar daarvan zette hij op Amerikaanse bankrekeningen van zichzelf en zijn familie.

De laatste jaren zijn de relaties met het Westen flink verbeterd, vooral omdat er veel olie onder de grond is gevonden.