Google investeert in bloedtest voor autisme

Nieuws

Google investeert in bloedtest voor autisme

Google investeert in bloedtest voor autisme
Google investeert in bloedtest voor autisme

25 juli 2013

Internetgigant Google leidt een investeringsronde van meer dan 15 miljoen dollar in een bedrijf dat bloedtests ontwikkelt om autisme vast te stellen bij jonge kinderen.

Onderzoekers aan het Boston Children’s Hospital ontdekten een uniek patroon in 245 genen bij mensen met autistische stoornis. Op basis daarvan werd een test ontwikkeld die op basis van een bloedstaal biomarkers opspoort die wijzen die verband houden met autistische stoornissen.

De onderzoekers maken zich sterk dat de test autisme al kan opsporen bij kinderen van 19 maand oud, met een zekerheid van 85 procent. Dat is heel wat eerder dan de gebruikelijke diagnose, die meestal pas na vier jaar gesteld wordt.

Investering

De technologie wordt gecommercialiseerd door SynapDx, een bedrijf uit Massachusetts, en bevindt zich momenteel in de vroege klinische testfase. De kapitaalsinjectie door Google Ventures en enkele andere investeringsfirma’s, voor in totaal 15,4 miljoen dollar (11,7 miljoen euro) kan het onderzoek in een stroomversnelling brengen.

De technologie moet in de eerste plaats bijdragen tot een accurate diagnose voor de ouders van kinderen met autisme, maar kan op termijn mogelijk ook leiden tot behandeling via gentherapie.

De investering wijst op een toenemende interesse van Google in de gezondheidszorg, en dat is niet verwonderlijk, zegt Andrew Conrad van Google X, het onderzoekslab van de internetgigant. “De beste diagnostische tests van onze tijd zullen ontwikkeld worden op het kruispunt van de genomica en hypermoderne informatica”.

Het bedrijf zoekt nu naar ziekenhuizen om meer klinische tests uit te voeren. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe test op de markt zal komen.