Google Street View inspireert rijdende energiescanner

Nieuws

Google Street View inspireert rijdende energiescanner

11 april 2012

Een Amerikaans bedrijf laat net als Google Street View auto's rondrijden vol camera's, maar ditmaal om energieverlies van gebouwen in kaart te brengen.

Het bedrijf, Essess, is opgericht door onder anderen professoren van het vermaarde Massachusetts Institute of Technology  (MIT). Ze haalden al meer dan 6 miljoen dollar op bij investeerders en ontwikkelden een variant op de wagens van Google Street View, die wereldwijd straten in beeld brengen. De auto’s van Essess zijn uitgerust zijn met infraroodcamera’s.

De wagens rijden door de straten en registreren voortdurend warmtebeelden van de huizen rondom. Speciale software herkent deur- en raamopeningen en spoort koudebruggen op.

Die gegevens worden gecombineerd met de coördinaten en afmetingen van het gebouw en andere parameters, zoals het lokale klimaat en de bouwvoorschriften. Het programma berekent meteen hoeveel het warmteverlies kost en hoeveel de eigenaar zou moeten investeren om het probleem te verhelpen.

Informatie verkopen

Essess maakt zich sterk dat het de energiescans voor gemiddeld 1 dollar (0,76 euro) per gebouw kan uitvoeren en wil voor het einde van dit jaar 10 procent van de gebouwen in de Verenigde Staten gescand hebben.

Het is niet de bedoeling om de informatie gratis beschikbaar te maken, zoals Google wel doet. Essess wil de gegevens in de eerste plaats verkopen aan vastgoedmakelaars, verzekeringsmaatschappijen, nutsbedrijven en aannemers.