Gordon Brown wil ambitieuzere klimaatdoelen voor EU (*)

Nieuws

Gordon Brown wil ambitieuzere klimaatdoelen voor EU (*)

Joren Gettemans

09 december 2009

De Britse premier Gordon Brown ijvert voor een strengere klimaatdoelstelling tegen 2020 voor de Europese Unie. De uitstoot moet met 30 in plaats van 20 procent teruggedrongen worden, zegt hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

Volgens Brown is die doelstelling nodig om in Kopenhagen tot een akkoord te komen. “We moeten landen doen inzien dat ze even ambitieus moeten zijn als ze zelf zeggen dat ze willen zijn”, zegt hij. “Het is niet voldoende om te zeggen: ‘ik zou dit wel willen doen, mogelijk zal ik dat doen’. Ik wil de EU overtuigen om naar 30 procent te gaan.”
Het voorstel van Brown kan op felle tegenkanting rekenen van de Oost-Europese landen en Italië, die tegen verdere uitstootbeperkingen zijn.
Activisten en deskundigen als de Britse econoom Lord Stern hadden de voorbije weken opgeroepen tot een hoger aanbod van Europa omdat de Amerikaanse president Obama daar om binnenlandse redenen niet toe in staat is. “Door ambitieuzere beperkingen voor te stellen, kan de EU kan echt leiderschap tonen en een akkoord in Kopenhagen mee helpen tot stand brengen”, zei Stern eerder deze week in de krant.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.