‘De consequenties van klimaatverandering zijn een zaak van leven of dood’

Gouverneur wil New York CO2-neutraal in 2040

© Diana Robinson (CC BY 2.0)

 

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft met de lancering van de campagne ‘Green New Deal’ het startsein gegeven voor een transitie naar een uitstootvrije economie op zijn grondgebied.

De Green New Deal wordt “een voorbeeldagenda voor schone energie en banen”. Gouverneur Cuomo wil daarbij “op een agressieve manier de staat New York CO2-neutraal maken”. Het plan houdt in dat de zonnecapaciteit van de staat tegen 2025 verdubbeld wordt; de capaciteit uit windenergie moet vier keer groter worden tegen 2035. Het uiteindelijke doel is om de staat tegen 2040 volledig CO2-neutraal te krijgen.

Ambitieus doel

“De klimaatverandering is een realiteit en de consequenties van verder uitstel zijn een zaak van leven of dood”, zei Cuomo bij de lancering van zijn plannen.

“Terwijl de federale overheid de realiteit van de klimaatverandering schaamteloos negeert en betekenisvolle actie uitblijft, lanceren wij de eerste Green New Deal van het land, een ambitieus doel om onze voetafdruk volledig koolstofvrij te krijgen.”

De Green New Deal bouwt voort op Cuomo’s eerdere stappen om fracking in de staat New York te verbieden en de afhankelijkheid van steenkool tegen 2020 geleidelijk af te bouwen.

Samenwerken

Om de staat te helpen om CO2-neutraal te worden zullen deskundigen een plan opstellen om de New Yorkse economie naar zero-emissie te begeleiden.

Het kantoor van de gouverneur zei ook in een verklaring dat niet wordt uitgesloten dat samenwerkingen met andere staten worden aangegaan. Ze denken aan een “multi-statenprogramma voor emissiereductie” dat alle sectoren van de economie zal beslaan, inclusief vervoer en industrie.

Californië legde in september vorig jaar al een vergelijkbare ambitie vast met 2045 als deadline.

Trump

Volgens sommigen zou het voorgestelde beleid van Cuomo een aanzienlijke slag kunnen toebrengen aan het federale beleid van president Trump dat nog steeds de Amerikaanse fossiele brandstofindustrie bevoordeelt. Anderzijds is het ook een weerspiegeling van de groeiende ontevredenheid aan beide zijden van het politieke spectrum over de houding van de president.

Cuomo belooft 1,5 miljard dollar voor 20 grootschalige zonne-, wind- en energieopslagprojecten en 200 miljoen dollar voor nieuwe haveninfrastructuur om New York voor te bereiden op offshore-windontwikkeling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.