Grand Canyon verbiedt plastic flesjes toch

Nieuws

Grand Canyon verbiedt plastic flesjes toch

21 december 2011

Het Grand Canyon National Park wil plastic flesjes toch verbieden in het park. De symbolisch belangrijke beslissing werd enkele maanden geleden nog ingetrokken na tegenkanting van frisdrankgigant Coca-Cola.

De Grand Canyon is een van de grootste toeristische trekpleisters in de VS. De toeristen veroorzaken een grote afvalberg. Plastic flesjes zijn goed voor 30 procent van al het afval dat in het park geproduceerd wordt. Ze zijn de grootste bron van zwerfvuil.

Begin dit jaar had het parkbestuur aangekondigd dat het nadacht over een verbod op de flesjes. Dat viel niet in goede aarde bij Coca-Cola, een belangrijke donateur van de National Park Foundation met giften voor in totaal meer dan 13 miljoen dollar (10 miljoen euro). De directie slikte de maatregel daarom in.

Verontwaardiging

Die plotse koerswijziging zorgde voor veel publieke verontwaardiging. In een petitie van Change.org eisten honderdduizend ondertekenaars dat de directie het been stijf zou houden. Die heeft nu laten weten dat het verbod op de verkoop van plastic flesjes binnen de parken er toch komt. De richtlijn maakt deel uit van het Green Parks Plan, dat in 2012 van kracht moet worden.

Grand Canyon National Park volgt daarmee voor het voorbeeld van Zion National Park in Utah en het Valcanoes National Park in Hawaï. Daar worden bezoekers aangemoedigd om een drinkbus mee te brengen, die gevuld kan worden op verschillende plaatsen in het park.

“Het is lovenswaardig dat de National Park Service heeft beslist om niet volledig door te knieën te gaan voor Coca-Cola”, zegt Stiv Wilson van Change.org. Toch is ze niet helemaal tevreden, omdat de richtlijn uitzonderingen kent, bijvoorbeeld als de maatregel te duur uitvalt.