Greenpeace zet elektronicafabrikanten op een rijtje

Nieuws

Greenpeace zet elektronicafabrikanten op een rijtje

Joren Gettemans

02 april 2009

In de jaarlijkse top tien van milieuvriendelijke elektronicafabrikanten is de milieuorganisatie Greenpeace niet mals voor de computerfabrikanten HP en Dell. Apple, Philips en Nokia kunnen wel op een schouderklopje rekenen.

Greenpeace is vooral teleurgesteld in fabrikanten die gas terugnemen als het op milieudoelstellingen aankomt. HP, Dell en Lenovo hadden immers beloofd om tegen eind dit jaar pvc uit al hun apparaten te weren, maar ze hebben intussen laten weten dat ze die deadline niet zullen halen.

Groene Apple

Greenpeace is wel opgetogen met de vorderingen van Apple en Acer, omdat die fabrikanten wel woord houden en hun best doen om giftige stoffen uit hun producten te verwijderen. Apple moest de voorbije jaren nog harde kritiek slikken van Greenpeace omdat er niet voldoende gedaan werd om de computers milieuvriendelijker te maken. Nu staat Apple voor het eerst in de top tien, en noemt Greenpeace het “de enige van de vijf grote computerfabrikanten ter wereld die echt van de slechte gewoonten afraakt”. Apple krijgt vooral goede punten omdat het gevaarlijke producten als pvc en bepaalde vlamvertragers verwijdert, en die verbeterde milieukwaliteiten extra in de verf zet in reclamecampagnes.

Philips

Nokia scoort nog steeds met glans als meest milieuvriendelijke elektronicabedrijf. Op enige afstand volgt Samsung, met Sony Ericsson als derde. Een eerste stuk peloton met onder meer Philips, Sony en LG volgt.
Vooral de sterke vierde plaats van Philips is opmerkelijk, want de fabrikant stond vorig jaar nog vijftiende. Philips dankt de promotie aan het feit dat het de lobbycampagne heeft gestopt tegen de recyclageplicht van producenten. Daarvoor was wel een aanhoudende e-mailcampagne nodig, waarbij bijna vijftigduizend consumenten de fabrikant opriepen om tot andere inzichten te komen.