Grenada herbouwt zijn koraalriffen

De Oost-Caraïbische natie Grenada volgt het voorbeeld van zijn grotere buren Belize en Jamaica en gaat zijn koraalriffen beschermen. De eerste koraalkwekerij is er een feit.
 

  •  Jayhem (CC by-sa 2.0) Koraalrif in Belize. Op Grenada zijn ze een belangrijke trekpleister voor het toerisme, maar doen ze ook dienst als barrière tegen vloedgolven en cyclonen. Jayhem (CC by-sa 2.0)

Grenada maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen en is het op tien na kleinste land ter wereld. De eilandengroep ligt in het Caraïbisch gebied ten noorden van Trinidad en Tobago en ten zuiden van de Grenadines.

Koraalriffen zijn een belangrijke trekpleister voor het toerisme in Grenada, maar ze doen ook dienst als belangrijke barrière tegen vloedgolven en cyclonen.

Verder spelen ze lokaal een belangrijke rol voor de voedselveiligheid. Tien tot twaalf procent van de vis voor consumptie in tropische landen wordt gevangen ter hoogte van de koraalriffen.

Koraal kweken

Jaar na jaar gaat de toestand van koraalriffen echter achteruit, onder meer als gevolg van de stijgende temperatuur van het zeewater en van vervuiling.

Metingen tussen september en oktober 2014 toonden aan dat de kwetsbaarheid van verschillende gebieden op Grenada groot is.

‘Het is de eerste keer dat we levend koraal zullen kweken binnen de Organisatie van Oost-Caraïbische Staten’

‘Het restauratieproject houdt de oprichting van koraalkwekerijen in’, zegt Kerricia Hobson van het ministerie van Milieu, Landbouw en Visserij van Grenada. ‘Het is de eerste keer dat we levend koraal zullen kweken binnen de Organisatie van Oost-Caraïbische Staten (OECS)’

‘In de koraalkwekerijen zullen we levend koraal dat werd afgehaald van gezonde kolonies rond het eiland, gaan opkweken. We zullen dat koraal doen groeien in de beste omstandigheden en eens voldoende groot, opnieuw uitzetten op bestaande riffen.’

Toerisme en visserij

Het restauratieproject wordt gedragen door de regering van Grenada en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).

Hobson benadrukt dat met name het toerisme en de visserij belangrijke inkomsten zijn voor Grenada. Verder zijn de koraalriffen belangrijk omdat ze de kust beschermen tegen extreem weer.

Volgens haar hebben een aantal factoren geleid tot de vernietiging van koraalriffen. ‘Veel van die factoren zijn gerelateerd aan het klimaat, maar sommige zijn het gevolg van menselijke activiteiten. We hebben niet echt de gewoonte gehad om veel belang te hechten aan deze zaken’, zegt ze.

Wereldwijd wordt 75 procent van de koraalriffen bedreigd

‘Net zoals bij de mangroves is de vernietiging van de koraalriffen voor een deel te wijten aan vervuiling afkomstig van het binnenland. Zo wordt onze landbouw traditiegetrouw uitgeoefend in de buurt van waterbronnen, maar dat betekent ook dat als het regent, overtollige meststoffen en uitwerpselen van dieren in die waterbronnen terecht komen. Via de rivieren zitten die vaak vijf minuten na een regenbui al ter hoogte van de riffen. Het resultaat zijn riffen die overwoekerd worden door algen.’

Wereldwijd wordt 75 procent van de koraalriffen bedreigd door overbevissing, vernietiging van de habitat, vervuiling en de verzuring van zeeën als gevolg van de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift