Grieks parlement akkoord over ontslag 15.000 ambtenaren

Nieuws

Grieks parlement akkoord over ontslag 15.000 ambtenaren

Grieks parlement akkoord over ontslag 15.000 ambtenaren
Grieks parlement akkoord over ontslag 15.000 ambtenaren

Manon Pauwels

29 april 2013

Het Griekse parlement heeft een wetvoorstel goedgekeurd dat ervoor zorgt dat 15.000 mensen tegen het einde van 2014 hun baan verliezen. Critici vertelden aan de BBC dat de wet enkel het recordcijfer van 27 procent werklozen zal doen stijgen in plaats van de crisis aan te pakken.

Het wetvoorstel is goedgekeurd met 168 tegen 132 stemmen. De conservatieve coalitie, geleid door premier Antonis Samaras, heeft 167 van de ongeveer 300 zitjes in het parlement. Het was dus te verwachten dat de maatregel werd goedgekeurd.

Ongeveer 15.000 ambtenaren zullen tegen het einde van 2014 ontslagen worden. Tegen het einde van 2013 moeten dat er al 4.000 zijn en de 11.000 anderen volgen in de loop van volgend jaar. Tegen het einde van 2015 wil de Griekse regering het personeelsbestand in de publieke sector minimaal met 150.000 verminderen. Zo zullen leraren bijvoorbeeld twee uur per week meer moeten werken. Zo kunnen de kosten die normaal naar vervangleraren gaan, gedrukt worden.

Vroeger was een baan als ambtenaar “een job voor het leven”. Daar is met de nieuwe wetgeving dus een einde aan gekomen. Er zijn tuchtprocedures gestart tegen werknemers die de regels hebben gebroken. ‘Ze namen bijvoorbeeld smeergeld aan,’ zegt Bruno Tersago aan NOS. Ambtenaren die in de gevangenis zitten, werden tot nu toe soms nog doorbetaald. ‘Bijvoorbeeld die agent die in 2008 een jongen doodschoot op straat,’ vertelt Tersago. ‘Die man is nu dus officieel zijn baan kwijt.’

De harde beslissing is een onderdeel van de nieuwe besparingen die het land moet doorvoeren indien het een nieuwe schijf van 8,8 miljard euro kredieten van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil krijgen. De eerste 2,8 miljard zou snel overgemaakt worden, omdat Griekenland het wetvoorstel goedgekeurd heeft. Voor de verdere uitbetaling van de overige 6 miljard wordt er nog steeds gewacht op de goedkeuring van de ministers van Financiën van de eurozone, die daar op 13 mei over zullen vergaderen.

Gevolgen voor ambtenaren

In het begin van de crisis waren er ongeveer 770.000 ambtenaren in Griekenland, op een bevolking van 10 miljoen. ‘Dat is ongeveer hetzelfde als in België,’ zegt Tersago. ‘Dat is dus geen exorbitant aantal.’

Critici vertelden aan de BBC dat de mensen die hun baan zullen verliezen, vooral de oudere werknemers zijn.  Zij zijn al aan het worstelen om hun gezin te onderhouden. Het vooruitzicht van de 15.000 ambtenaren ziet er niet goed uit. ‘Er zijn 1,35 miljoen werklozen in Griekenland en die komen vooral uit de privésector,’ vertelt Tersago aan NOS. ‘Daar zullen ze dus ook geen werk meer vinden.’

Ook de vakbonden zijn het niet eens met het wetsvoorstel. Ze protesteerden zondag en maandag aan het Griekse parlement in Athene. Die opkomst was echter mager. ‘De Grieken zijn moe bezuinigd,’ zegt Tersago. Daarenboven is het deze zondag, op 5 mei, Grieks Pasen. Dat wil zeggen dat het parlement en aanverwante diensten gesloten zijn en er dus weinig aanleiding is tot protest.