Griekse economie in zwaar weer

Nieuws

Griekse economie in zwaar weer

Apostolis Fotiadis

05 februari 2009

De economische malaise treft nu ook Griekenland in alle hevigheid. De Europese Commissie waarschuwt voor een lange periode zonder economische groei en toenemende werkeloosheid. Het sombere economische perspectief zou kunnen zorgen voor onrust onder de Griekse bevolking, net nu de Grieken na de ernstige ongeregeldheden in december weer enigszins tot rust waren gekomen.

De economische vooruitzichten zijn dramatisch. De Europese Commissie verwacht een groei van het aantal werklozen met meer dan tien procent. Maar de vele migranten die werkzaam zijn in het grijze circuit, kunnen niet in deze voorspellingen worden opgenomen, waardoor het aantal mensen zonder baan in werkelijkheid nog veel sterker zal toenemen. Verder verwachten analisten een afname van private en publieke consumptie en een daling in het aantal buitenlandse investeringen.

Maatregelen

Er is geen ruimte voor het politieke gemanoeuvreer waarmee de Griekse overheid doorgaans reageert op Europese controle en raadgeving. In de Griekse media wordt gesuggereerd dat Joaquin Almunia, de verantwoordelijke Europese commissaris aanstuurt op een vermindering van de Griekse overheidsuitgaven met twintig procent.

Welke maatregelen de overheid ook neemt, het is maar de vraag of het land de recessie het hoofd kan bieden. Het lijkt zeker dat er het komende half jaar weinig verbeteringen te zien zullen zijn, nu de pijlers van de Griekse economie, namelijk toerisme, bouw en scheepsbouw sterk afnemende groei laten zien. Hiermee wordt de druk op de werkgelegenheid van vooral lager opgeleiden verder opgevoerd.

Politieke consequenties

Volgens Gikas Hardouvelis, professor financiële administratie aan de universiteit van Piraeus, zouden de economische gevolgen van de crisis relatief mee kunnen vallen door het gesloten karakter van de Griekse economie. Hij waarschuwt echter voor de mogelijke politieke gevolgen van de crisis.

Hardouvelis is bang dat de Griekse overheid er niet in zal slagen om de situatie onder controle te houden. “In plaats van allerlei zaken te beloven, moet de overheid werken met duidelijke aanpak en strategie. Als het de overheid niet lukt om de politieke rust te bewaren, kan Griekenland in een langdurige politieke crisis verzeild raken.”

De toenemende druk leidt er volgens experts toe dat de Griekse regering meer en meer het zicht op wat er onder de Grieken leeft aan het verliezen is. Een rechtzaak die de overheid aanspande tegen vakbondsorganisatie ADEDI is daar een voorbeeld van. “De staking die ADEDI aankondigde was op alle gronden rechtsgeldig,” vertelt Despoina Spanou van ADEDI. “Maar in een tijd van recessie, waarin de overheid zou moeten zoeken naar een gemeenschappelijke basis, positioneert zij zich steeds autocratischer.

Sociale onrust

In december waren de straten in Griekenland dagenlang het toneel van rellen. Jonge betogers plunderden winkels, staken gebouwen in brand en richtten tal van vernielingen om hun diepe onvrede te uiten over de situatie in het land. Ineens werd zichtbaar waartoe economische problemen en recessie kunnen leiden.

Afgelopen weekend waren er opeens de boeren uit Kreta die in de richting van Athene trokken om te protesteren. In de haven werden zij tegengehouden door de oproerpolitie. In Griekenland verwacht eigenlijk iedereen dat een verslechterde economische situatie en de daarmee gepaard gaande sociale problematiek tot nieuwe ernstige ongeregeldheden kunnen leiden.