Groeimarkten steeds populairder bij investeerders

Nieuws

Groeimarkten steeds populairder bij investeerders

Emad Mekay

16 januari 2004

De ontwikkelingslanden trokken vorig jaar 187 dollar aan private kapitaalstromen aan - 63 miljard meer dan in 2002. Het is lang geleden dat banken zoveel geld pompten in de groeimarkten, zegt het Institute of International Finance (IIF), een alliantie van 300 grote financiële instellingen.

De sterke opleving van de investeringen in de derde wereld is te danken aan de groeimarkten. De investeerders die zich massaal terugtrokken tijdens de Aziatische financiële crisis van 1997 hebben definitief de weg terug gevonden. Dat is te danken aan de lage intrestvoeten in de industrielanden en een beter economisch beleid in de ontwikkelingslanden, zegt het IFF. Voor 2004 zouden de netto privé-investeringen moeten stijgen tot 196 miljard dollar.

Toplui binnen het IIF, dat banken, verzekeringsinstellingen en andere financiële instellingen vertegenwoordigt, waarschuwen echter om voorzichtig om te springen met de risico’s van het investeren in ontwikkelingslanden. Een te grote geldstroom kan tot ongelukken leiden als de financiële infrastructuur nog niet voldoende is uitgebouwd, benadrukt William Rhodes, de ondervoorzitter van het IFF en de voorzitter van Citibank. In 1996 bereikte de private geldstroom naar de groeimarkten een recordhoogte van 328 miljard dollar. Na 1997 keerden investeerders de groei-economieën massaal de rug toe.

De financiële groep maant regeringen in ontwikkelingslanden aan om een gezond macro-economisch beleid te voeren en structurele aanpassingen te doen.

Het IIF voorspelt dat de economie dit jaar zal groeien in West-Europa (1,7 procent), Noord-Amerika (4,3 procent) en veel groeimarkten. De groeimarkten zullen 5,3 procent neerzetten in 2004, schat het IIF - anderhalf procentpunt meer dan in 2003.

Azië (waar China en India recordcijfers neerzetten) zal de helft van die investeringen aantrekken - zo’n 60 miljard dollar. Het aandeel van de groeilanden in Europa (vooral Turkije, maar ook Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië, Rusland en Slovakije) zou stijgen van 22 procent vorig jaar naar 27 procent. Latijns-Amerika zou 39 miljard aantrekken dit jaar, tegenover 26 miljard in 2003. Brazilië, de grootste economie in de regio, zal drievierde daarvan voor zijn rekening nemen. De grote achterblijver blijven Afrika en het Midden-Oosten. Die trekken amper 3 procent van de wereldwijde geldstroom aan en dat zal in 2004 zo blijven.