Groen licht voor omstreden gaspijplijn door Amazonewoud

Nieuws

Groen licht voor omstreden gaspijplijn door Amazonewoud

Emad Mekay

08 juni 2007

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) concludeert uit eigen onderzoek dat de omstreden Camisea-pijpleiding in het Amazonewoud aan de veiligheidseisen voldoet. Eerder werd het werk aan de leiding stilgelegd nadat tot zes keer toe lekken werden geconstateerd.

De Bank conclusies van de bank zijn deze week sceptisch ontvangen door inheemse groeperingen en de internationale milieubeweging. De uitkomsten van het IDB-onderzoek zijn namelijk in tegenspraak met een eerder onderzoek van E-Tech, een non-profit onderzoeksbureau. Dat bureau constateerde vorig jaar dat de kwaliteit van bouwmaterialen en constructieprocedures onder de maat was. Daardoor ontstonden diverse lekken in de leiding, die door een ecologisch kwetsbaar gebied loopt.
De IDB, de belangrijkste financier van het project, besloot na verschijning van het rapport van E-Tech de financiering aan de betrokken bedrijven tijdelijk stop te zetten en een eigen onderzoek te doen. De bedrijven, onder leiding van het Texaanse Hunt, SK Corporation en Repsol YPF S.A., hebben een lening van 400 miljoen dollar nodig voor de aanleg van de infrastructuur die van Peru een exporteur van vloeibaar gas kan maken. Nu de IDB na twee eigen onderzoeken concludeert dat er niets mis is met de leiding, lijkt de weg vrij voor verdere financiering.
Ondanks de positieve conclusies van de IDB, blijven milieugroeperingen en inheemse bevolkingsgroepen ervan overtuigd dat het project grote schade toebrengt de omgeving. Volgens hen leidt het tot ontbossing, gaslekken en het verdwijnen van vis, waar de plaatselijke bevolking van afhankelijk is. In de regio leven enkele van de meest geïsoleerde inheemse gemeenschappen ter wereld.
Volgens Amazon Watch, een groepering die tegen het project is, ontbreken in het IDB-onderzoek belangrijke criteria op het gebied van biodiversiteit en de impact van het project op de gezondheid van de lokale bevolking. De IDB zou het project vooral beoordeeld hebben op “managementindicatoren”, concrete gegevens over de invloed op het ecosysteem zouden ontbreken.