“Groene economie creëert miljoenen extra banen”

Nieuws

“Groene economie creëert miljoenen extra banen”

Rudy Pieters

25 mei 2009

De groene economie kan alleen al in de VS twee tot drie miljoen extra banen creëren. Dat staat in een studie die gisteren (zondag) is voorgesteld in Kopenhagen. Daar vindt nog tot morgen (dinsdag) een klimaattop voor ceo’s plaats.

Niet alleen de planeet wordt beter van investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparende maatregelen. Ze brengen ook twee tot acht keer meer jobs per energie-eenheid op dan investeringen in fossiele brandstoffen, besluiten Dan Kammen, codirecteur van het Milieu-instituut van de Universiteit van Californië (Berkeley), en Ditlev Engel, ceo van de Deense windenergiegigant Vestas.
Als het aandeel van duurzame energie in de Verenigde Staten tegen 2025 tot 25 procent oploopt, met een jaarlijkse groei van het elektriciteitsverbruik van 0,5 procent, dan kan dit twee miljoen banen opleveren, berekenden ze. Bij een verdere groei van duurzame energie met 50 procent, kan het aantal extra jobs meer dan drie miljoen bedragen.
“Dit rapport toont zeer duidelijk de groei en echte tewerkstellingsmogelijkheden van groene energie aan, niet alleen in de toekomst maar ook vandaag al”, zegt professor Kammen.

Vestas als voorbeeld

De studie, ‘Green Jobs’, is gebaseerd op een jobcreatiemodel dat in Berkeley ontwikkeld is. De onderzoekers gebruikten Vestas als voorbeeld. Vestas stelde in 2005 10.000 mensen tewerk. Vandaag telt het bedrijf al bijna 20.000 werknemers in 62 landen.
‘Green Jobs’ werd gemaakt in opdracht van het Copenhagen Climate Council, een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld dat het belang van de VN-klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar in de verf wil zetten. Een van de leden van de raad is de Amerikaanse energieminister Steven Chu.
De studie werd gisteren voorgesteld op de World Business Summit on Climate Change, een driedaagse top, eveneens in Kopenhagen, waarop ceo’s bespreken hoe bedrijven de klimaatcrisis kunnen helpen oplossen. Op de eerste dag gisteren werden de bedrijfsleiders toegesproken door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore.