Groene kandidaat favoriet voor presidentschap Colombia

Nieuws

Groene kandidaat favoriet voor presidentschap Colombia

Javier Darío Restrepo

27 april 2010

In de peilingen voor de presidentsverkiezingen in Colombia doet de groene kandidaat, Antanas Mockus, het deze week voor de eerste keer beter dan de kandidaat van de regeringspartij. De verkiezingen vinden op 30 mei plaats.

Dat Colombianen genoeg hebben van de linkse rebellen van de FARC was bepalend bij de twee vorige presidentsverkiezingen, in 2002 en 2006, toen de conservatieve politicus Álvaro Uribe won. Nu keert het land zich met evenveel overtuiging tegen de politieke tactieken van de huidige president en diens opvolger Juan Manuel Santos, ten gunste van Antanas Mockus.

Mockus, filosoof, wiskundige en voormalig burgemeester van Bogota (1995-1997 en 2001-2003) lijkt de belichaming van een nieuw soort politiek te zijn. “Een regering van Antanas Mockus en de groenen zal in niets lijken op wat al gezien hebben”, schreef de invloedrijke columnist Daniel Coronell van het tijdschrift Semana.

Facebook

Aanvankelijk viel Mockus niet op in de peilingen, maar de laatste weken groeide zijn aanhang sterk. Gisteren (maandag) sprong hij voor het eerst voorbij Juan Manuel Santos, volgens een enquête van Ipsos-Napoleón Franco voor de mediagroep van het tijdschrift Semana, RCN Radio, RCN Televisión en La FM.

Als Colombia vandaag een president zou kiezen, dan zou hij 38 procent halen, tegen 29 procent voor Santos. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent haalt, dan is er op 20 juni een tweede ronde met de beste twee kandidaten. In dit scenario zou Mockus 50 procent halen en Santos 37 procent.  Dit weekend had een andere peiling, van het  Centro Nacional de Consultoría, Mockus ook al 50 procent voorspeld in een eventuele tweede ronde, tegenover 44 procent voor Santos.

Op de sociale netwerksite Facebook telde de kandidaat van de Groene Partij aanvankelijk niet meer dan tweehonderd vrienden, vandaag komen er tienduizend per dag bij en zit hij al aan bijna een half miljoen.

Harde hand

President Uribe, die zelf geen kandidaat meer mag zijn en zijn voormalige defensieminister naar voren schoof, beschuldigt er Mockus van een gevaar te zijn voor de voortzetting van zijn harde optreden tegen de FARC. Maar de media diepten archiefbeelden op waarin Uribe Mockus feliciteert voor diens veiligheidsbeleid als burgemeester van Bogota.

Uribe verklaarde ook dat er in het belang van de democratie en veiligheid geen plaats is voor “paarden met een handicap”, een duidelijke verwijzing naar Mockus’ beginnende ziekte van Parkinson. De groene kandidaat had de informatie over zijn ziekte twee dagen voordien zelf bekendgemaakt en die openheid deed zijn aanhang nog sneller groeien.

Antipoliticus

Mockus geeft de indruk een antipoliticus te zijn. Bij zijn kandidatuur verraste hij door te zeggen: “Als u voor mij gaat stemmen maar dat niet in eer en geweten doet, dan stemt u beter niet voor mij. Stem voor diegene waarvoor u volgens uw geweten moet stemmen.”

Op een debat met vijf andere kandidaten, op 19 april, gaf Mockus een opvallend antwoord op de vraag of hij het bevel zou geven om een bombardement uit te voeren in een buurland als zich dezelfde omstandigheden zouden voordien als in maart 2008, toen Colombia FARC-commandant Raúl Reyes aanviel op Ecuadoraans grondgebied. De groene kandidaat zei dat hij de grondwet en de internationale verdragen zou naleven en indien nodig naar de internationale rechtbanken zou stappen. In een land dat de laatste jaren geteisterd wordt door politieke schandalen, waar verkiezingsresultaten worden gekocht en oppositieleden worden bespioneerd, viel zo’n antwoord duidelijk op.