“Groene technologie wordt winnaar van kredietcrisis”

Nieuws

“Groene technologie wordt winnaar van kredietcrisis”

Stephen Leahy

20 oktober 2008

De VS staan voor een nieuwe golf van investeringen in zonne- en windenergie, energiebesparende maatregelen en andere schone technologieën. In het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële wereld is daarvoor minstens 18 miljard dollar opzijgezet, en de veelbelovende industrietakken zouden ook wel eens minder last kunnen ondervinden dan andere sectoren om schaarse investeringsmiddelen aan te trekken.

De voorbije jaren zijn er in de VS al miljarden dollars geïnvesteerd in groene technologieën. Zowat alle gespecialiseerde investeringsmakelaars en instellingen willen het komende jaar nieuwe investeringskansen bekend maken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Social Investment Forum (SIF), een vereniging van ongeveer 500 investeringsmakelaars met oog voor het milieu en voor sociale problemen.
“Het financiële reddingsplan is een echte opsteker voor de groene economie”, zegt Jack Robinson, de voorzitter van de Winslow Management Company in Boston en een expert in groene investeringen. Om het Amerikaanse parlement te overhalen het licht op groen te zetten voor de massale reddingsactie voor de banken, werden er voor 150 miljard dollar belastingvoordelen aan verbonden die de Amerikaanse consument ten goede moeten komen. Van dat bedrag gaat minstens 18 miljard dollar naar belastingaftrek en langetermijnfinanciering voor investeringen in hernieuwbare energie. Samen met premies en voordelen die de deelstaten en plaatselijke besturen aanbieden, wil dat zeggen dat mensen en bedrijven in de VS op veel plaatsen bijvoorbeeld de helft van de kost van de installatie van zonnepanelen terugkrijgen, zegt Robinson.

Zekere steun

“Vroeger kon je er nooit zeker van zijn hoe lang de overheid hernieuwbare energie zou blijven steunen. Nu ligt die steun voor acht jaar vast.”
Robinson geeft toe dat ook bedrijven in de sector van groene technologie het nu moeilijk hebben om aan krediet te komen. Maar vroeger had ze het moeilijker dan andere bedrijven, en dat lijkt nu voorbij.
Groene bedrijven zullen bijvoorbeeld zo goed als zeker profiteren van de afkondiging van uitstootnormen voor broeikasgassen en de lancering van een emissiehandelssysteem in de VS. Dat wordt ten laatste tegen 2010 verwacht. “De kost van fossiele brandstoffen zal eindelijk de milieukost beginnen te weerspiegelen”, zegt Adam Seitchik van Green Century Balanced Fund en Trillium Asset Management in Boston. “Ondanks de kredietcrisis is het concept schone energie zo sterk dat bedrijven er wel financiering voor zullen vinden.”
Bedrijven die zonnecollectoren en zonnepanelen maken en plaatsen, hebben hun omzet volgens Seitchik dit jaar met 60 tot 140 procent zien stijgen. Volgend jaar kan de groei nog sneller gaan. SunPower Corp., een voorbeeldbedrijf uit de branche, zal in 2009 een omzet van 2 miljard dollar boeken, voorspelt Seitchik.

Koopjes

Ondanks hun fabelachtige winstmarges zijn de koersen van dergelijke bedrijven samen met alle andere aandelen gekelderd op Wall Street. Maar dat betekent dat er nu heel interessante koopjes kunnen worden gedaan door investeerders met durf. Ze moeten er alleen rekening mee houden dat ook de winsten van groene bedrijven de komende tijd lager zullen uitvallen als gevolg van de groeivertraging en de kredietcrisis.
Zelfs de dalende olieprijs kan de groene economie volgens experts niet fnuiken. Hernieuwbare energie is goedkoper geworden dan vroeger, en samen met de overheidssteun maakt dit dat de olieprijzen al onder de 50 dollar per vat zouden moeten vallen om hernieuwbare energie weer uit de markt te prijzen.
Zelfs grote institutionele investeerders als pensioenfondsen hebben de groene bedrijven al lang ontdekt. Ze vrezen dat de klimaatverandering veel van hun investeringen negatief kunnen beïnvloeden, en stoppen daarom liever niet nog meer geld in olie- en gasmaatschappijen. Op lange termijn lijkt groene technologie hen aantrekkelijker, zegt Seitchik.