Eigenaars lopen risico niet verzekerd te geraken

Groot-Brittannië: 70.000 gloednieuwe huizen in overstromingsgebied

© Rich Tea / geograph.uk (CC BY-SA 2.0)

Volgens de analyse zijn er sinds 2009 tot 70.000 nieuwe woningen gebouwd in gebieden die door de autoriteiten als overstromingszones worden beschouwd. Ze lopen nu het risico niet verzekerd te geraken

Tienduizenden nieuwe huizen in Groot-Brittannië zijn gebouwd in overstromingsgevoelige gebieden. Ze lopen het risico om in de toekomst geen verzekering voor waterschade te krijgen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van denktank Bright Blue.

De kosten door overstromingen zullen stijgen als de klimaatdreiging toeneemt, stelt de studie die vorige week werd vrijgegeven door de liberale denktank.

Volgens de analyse zijn er sinds 2009 tot 70.000 nieuwe woningen gebouwd in gebieden die door de autoriteiten als overstromingszones worden beschouwd. Ze lopen nu het risico niet verzekerd te geraken omdat de herverzekeringsregeling van de overheid en de industrie alleen betrekking heeft op huizen die voor 2009 zijn gebouwd.

Wateroverlast

Het rapport komt uit op een moment dat Groot-Brittannië al weken wordt geteisterd door stormen. Huizen en infrastructuur zijn vaak ernstig beschadigd door wateroverlast.

De voorzitter van het Britse Milieuagentschap, Emma Howard Boyd, benadrukte deze week de prioriteit om “klimaatbestendigheid in te bouwen in alles wat we doen”. Ze wil focussen op een betere bescherming tegen mogelijke overstromingen.

Veranderend klimaat

Het Bright Blue-rapport vindt dat de huizenverkopers risicorapporten moeten verstrekken aan mensen die onroerend goed willen aankopen. Volgens Helen Jackson, auteur van de studie, zijn veel Britten waarschijnlijk “gewoon niet op de hoogte” van het feit dat hun huizen in gebieden met een hoog overstromingsrisico liggen. Ze noemt het beleid daarin “een beetje harteloos”.

“Het zou naïef zijn om te geloven dat potentiële kopers het overstromingsrisico in een veranderend klimaat begrijpen, inclusief de mogelijke onverzekerbaarheid van hun eigendommen, op een moment dat er nog geen openbare informatie beschikbaar is over het toekomstige overstromingsrisico”, zegt Jackson. “De overheid moet tussenbeide komen en ervoor zorgen dat mensen worden geïnformeerd.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift