Groot-Brittannië breidt heffing op plasticzakjes uit naar kleinere winkels

European Parliament (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Straks zal je in alle Britse winkels 5 cent extra moeten betalen als je een plasticzakje wil. Tot nog toe gold dat in enkel in grote winkels.

In Groot-Brittannië moeten supermarkten en andere grote winkels sinds 2015 een heffing van 5 pence (ongeveer 5 cent) vragen aan de klant als die een plastic zakje wil. De Britse premier Theresa May kondigt aan dat die maatregel wordt uitgebreid naar alle winkels, dus ook de kleinere, melden verschillende Britse media.

Winkels met minder dan 250 werknemers waren tot nog toe vrijgesteld van de maatregel. Maar de Britse regering is van plan de strijd tegen het plasticafval en de wegwerpcultuur op te voeren en richt zich daarom ook op de kleine winkels.

Daling met 90 procent

Sinds de invoering van de heffing van 2015 daalde het gebruik van plastic zakjes in grote winkels met 90 procent.

Wegwerpplastic leidt tot grote milieuschade. Er komen onder meer grote hoeveelheden plastic in de oceanen terecht. Op verschillende plaatsen in de oceanen hebben stromingen het plastic naar zogenaamde drijvende vuilnisbelten geleid.

Een van de grootste is de Great Pacific Garbage Patch, tussen Hawaï en Californië. De schattingen van de oppervlakte van die plasticsoep variëren van 700.000 tot 15 miljoen vierkante kilometer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.