Groot-Brittannië verbiedt uitvoer executiemiddel naar VS

Nieuws

Groot-Brittannië verbiedt uitvoer executiemiddel naar VS

William Fisher

01 december 2010

Na lang aandringen van mensenrechtenactivisten verbiedt de Britse regering de export van het dodelijke injectiemiddel dat gebruikt wordt bij terechtstellingen in de Verenigde Staten.

De Britse organisatie Reprieve voert al een maand intensief campagne om de export van natriumthiopental naar de VS te laten verbieden. Begin deze week gaf de Britse regering toe. Aanvankelijk wilde de Britse regering volgens Reprieve van geen verbod weten, omdat een ander land het middel wel zou exporteren naar de VS en omdat het middel voor medische doeleinden bestemd was.

“De eerste reden is een antwoord onwaardig”, zegt de organisatie in een verklaring. “Als iets immoreel is, doet het er niet toe dat iemand anders het misdrijf zal begaan.” Reprieve nam een van de grootste Bitse advocatenkantoren, Leigh Day, onder de arm om te bewijzen dat er geen natriumthiopental werd uitgevoerd naar de VS voor medische doeleinden en dat het zelfs illegaal zou zijn om dat te doen, volgens de richtlijnen van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).

Volgens Reprieve is er geen tijd te verliezen en staat het Californische gevangeniswezen op het punt om genoeg doses van het middel geleverd de krijgen om 86 terdoodveroordeelden te executeren. De Britse regering moet snel de nodige stappen nemen om die levering tegen te houden en zo het tijdverlies goed te maken door de late goedkeuring van het verbod, zegt de organisatie.

Ondanks het tekort aan natriumthiopental gaan de executies door in de Verenigde Staten. Op 25 oktober werd Jeffery Landrigan geëxecuteerd in Arizona met een middel dat afkomstig was uit Groot-Brittannië.