Strengere overheidsregulering is nodig, zeggen verschillende ngo's

Grootbanken investeren maar 7 procent in hernieuwbare energie

Pixabay

De grootste banken ter wereld hinken achterop in de energietransitie. Van hun totale financiering in energie gaat amper 7 procent naar hernieuwbare energie, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van een aantal ngo’s.

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moeten banken tegen 2030 minstens vier keer zoveel investeren in hernieuwbare energie dan in fossiele brandstoffen. Maar daar staan ze nog mijlenver vanaf, blijkt uit onderzoek van 2500 miljard dollar aan leningen en garanties door 60 grootbanken aan 377 bedrijven in de voorbije vijf jaar.

Van dat bedrag had 2300 miljard te maken met de productie van fossiele brandstoffen - amper 178 miljard ging naar schone energie zoals wind of zon, stelt het onderzoek in opdracht van de Sierra Club, Fair Finance International, BankTrack en het Rainforest Action Network.

‘Banken moeten verplicht worden om hun portfolio in lijn te brengen met de doelstelling van 1,5-graden en zich verbinden aan een rechtvaardige energietransitie.’

Bij Citi en JP Morgan Chase - de twee grootste energiefinanciers met samen 181 miljard dollar aan leningen en garanties - ging zelfs maar 2 procent  naar hernieuwbare energie. Barclay haalt een gelijkaardig percentage, Royal Bank of Canada haalt zelfs maar 1 procent. BNP Paribas (7 procent), Mizuho (4 procent) en HSBC (5 procent) doen het iets beter.

Wishful thinking

‘Financiële instellingen zetten graag hun zogenaamd klimaatleiderschap in de verf, maar de cijfers spreken boekdelen: banken profiteren van uitbreiding van fossiele brandstoffen en beknibbelen op de investeringen die we nodig hebben in de ontwikkeling van schone energie’, zegt April Merleaux, onderzoeker bij Rainforest Action Network. ‘Om de klimaatcrisis af te wenden, moeten de instellingen alle nodige stappen nemen om hun activiteiten in lijn te brengen met de klimaatdoelstellingen die wetenschappelijk zijn vastgelegd, niet met wishful thinking of valse oplossingen.’

Volgens Kees Kodde van Fair Finance International is het tijd dat de overheid tussenkomt. ‘Banken zullen de klimaatcrisis blijven aanzwengelen als regeringen en regulatoren niet tussenkomen’, zegt hij. ‘Banken moeten verplicht worden om hun portfolio in lijn te brengen met de doelstelling van 1,5-graden en zich verbinden aan een rechtvaardige energietransitie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift