Microsoft, PepsiCo en Ecolab krijgen als enige een A-score

Grootste Amerikaanse bedrijven weinig begaan met het terugdringen van hun uitstoot

Pixabay

De overgrote meerderheid van de 55 grootste bedrijven in Amerika hinkt achterop wat betreft de belofte om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit een rapport van de non-profitorganisatie As You Sow.

Het rapport van As You Sow beoordeelt de 55 grootste bedrijven wat betreft hun voortgang in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, zoals overeengekomen in het Klimaatakkoord van Parijs. De bedoeling daarvan is om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële niveau. Hiervoor is de zogeheten netto nul-uitstoot nodig tegen 2050. 

Uit de analyse blijkt dat vier vijfde van de onderzochte bedrijven slechts een D- of een F-score kregen op de Road to zero emissions-scorekaart die As You Sow heeft ontwikkeld om de weg naar netto nuluitstoot te evalueren.

Technologiereus Microsoft, drankengigant PepsiCo en het bedrijf Ecolab kregen als enige een A-score. Alphabet, het moederbedrijf achter Google, alsook Apple scoorden een B.

Ontoereikend

84 procent van de onderzochte bedrijven scoorden dus een lage D of F, wat betekent dat ze de netto nul-uitstoot tegen 2050 in deze omstandigheden niet zullen halen. Onder hen zijn onder meer Johnson&Johnson (D), Pfizer (D) en Amazon (F).

Vorige maand bleek ook uit de monitor van denktank New Climate Institute dat de uitstootplannen van 22 van de 25 grootste bedrijven wereldwijd ontoereikend zijn om de wereld te behoeden van een verdere klimaatcrisis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift